# #

30 Σεπ 2010

Οι φυσικές ομορφιές της Πιερίας είναι πραγματικά ανεξάντλητες...


Οι ακτές της Πιερίας, στη σκιά του επιβλητικού Ολύμπου, είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Καιρός, λοιπόν, να απολαύσουν την περιοχή και οι παραθεριστές από την υπόλοιπη Ελλάδα. Χρυσαφένιες αμμουδιές που ακουμπούν στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, γραφικά χωριά, καταπράσινα δάση, επιβλητικές βουνοκορφές, αρχαιολογικοί χώροι... Οι φυσικές ομορφιές της Πιερίας είναι πραγματικά ανεξάντλητες.

Πρωτεύουσα της Πιερίας είναι η Κατερίνη, μια όμορφη και σύγχρονη πόλη που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νομού και σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παραθεριστικά θέρετρα της περιοχής.


Είναι χτισμένη σε πεδιάδα, η οποία απλώνεται από τους πρόποδες του Ολύμπου και των Πιερίων μέχρι τη θάλασσα. Θα περπατήσετε στο εμπορικό κέντρο με το μητροπολιτικό ναό της Θείας Αναλήψεως να δεσπόζει επιβλητικά. Θα διασχίσετε το πάρκο της και θα επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και το αρχοντικό Τσαλόπουλου.

Ύστερα επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη γειτονική Ρυτίνα. Σε απόσταση 7 χλμ. από την πόλη βρίσκεται το εκπληκτικής ομορφιάς Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας, όπου αξίζει να αφιερώσετε ένα πρωινό για πικνίκ στη φύση. Εκεί όπου θα μείνετε περισσότερο, βέβαια, είναι η Ολυμπιακή Ακτή, που αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Περίσταση, την Καλλιθέα και την Παραλία. Θα απολαύσετε τις παραλίες και τα καταγάλανα νερά. Κάνοντας τη βόλτα σας θα δείτε ότι η περιοχή έχει μια θαυμάσια τουριστική υποδομή που σας προσφέρει τη δυνατότητα για πολλά σπορ, αγορές και διασκέδαση. Προηγουμένως, όμως, γνωρίστε και τις άλλες ομορφιές και τα αξιοθέατα του νομού.

Σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Κατερίνης βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, που αποτελούσε στην αρχαιότητα ιερό κέντρο της Μακεδονίας. Περιηγηθείτε το αρχαιολογικό πάρκο των 1.500 στρεμμάτων και επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μετά αξίζει να δείτε το γραφικό Λιτόχωρο, που αποτελεί αφετηρία των ορειβατικών εξορμήσεων προς τις κορυφές. Θα πάτε στο φαράγγι του Ενιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από το βουνό σχηματίζουν μικρές λίμνες, οι οποίες καταλήγουν σε υπόγειες καταβόθρες. Επισκεφτείτε επίσης το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου με το θαυμάσιο τέμπλο που έχει φιλοτεχνήσει ο Φώτης Κόντογλου. Στις θέσεις ;Aγιος Ιωάννης, Προφήτης Ηλίας και Πριόνια θα συναντήσετε τουριστικά περίπτερα.

Στα 27 χλμ. βόρεια της Κατερίνης θα συναντήσετε τον παραθαλάσσιο οικισμό του Μακρύγιαλου. Εκεί κοντά βρίσκεται άλλος ένας αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος: η αρχαία Πύδνα. Δίπλα της εκτείνεται ο υδροβιότοπος των Αλυκών Κιτρούς, που αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα και φιλοξενεί 170 είδη πουλιών. Κοντά θα βρείτε και την αρχαία Μεθώνη. Στην ορεινή Πιερία σας περιμένει μια σειρά παραδοσιακών οικισμών: η Παλιά Σκοτίνα, οι Παλαιοί Πόροι, ο Άγιος Δημήτριος, το Ελατοχώρι, ο Κολινδρός και η Μόρνα. Στον Πλαταμώνα θα δείτε το εντυπωσιακό κάστρο. Μην παραλείψετε, όμως, να ανηφορίσετε και μέχρι τον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Παντελεήμονα.

Παραλίες
Ο νομός είναι γεμάτος θαυμάσιες παραλίες. Ξεκινώντας από τα νότια θα απολαύσετε τις παραλίες του Πλαταμώνα, της Λεπτοκαρυάς, της Πλάκας, του Παντελεήμονα και θα φτάσετε μέχρι τις υπέροχες παραλίες της Ολυμπιακής Ακτής και του Μακρύγιαλου.

1 σχόλιο:

  1. Κι αν περασεις κι απεναντι,ακομη καλυτερα γιατι...
    σαν τη Χαλκιδικη δεν εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.