# #

2 Οκτ 2010

κουτσομπολιο για τις...περιουσιες των" πολιτικων μας αρχοντων"...

Λίγες ώρες πριν από την παραδοσιακή κοινοποίηση προς τους διαπιστευμένους στη Βουλή δημοσιογράφους των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η «Ε»  κατέγραψε τις «προφορικές» αντιρρήσεις της περίφημης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, βάσει των οποίων απαγορεύτηκε η ανάρτηση των βουλευτικών «πόθεν έσχες» στον ιστότοπο της ελληνικής Βουλής.
Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων βέβαια δεν έγραψε ούτε ένα δελτίο Τύπου για να μας εξηγήσει το σκεπτικό της, όμως αυτή η περίεργη εξέλιξη ευνόησε την εξέλιξη του κλασικού, κατ' έτος, κουτσομπολιού για τις περιουσίες των εκλεγμένων πολιτικών,...
από την όποια σκοπιά των χιλιάδων έμμεσων πηγών ενημέρωσης. Σαν το «σπασμένο τηλέφωνο»: Κάτι είπαν στο ένα κανάλι, κάτι στο άλλο, μια πληροφορία για τον πλούτο ή τη φτώχεια των πολιτικών από ένα ραδιοφωνικό σχόλιο, ένα ρεπορτάζ σε μια εφημερίδα πάντοτε υπό το «ιδεολογικό πρίσμα» ή την προκατάληψη του Μέσου και την «προσωπική ματιά» ή τη στερεότυπη συνταγή του συντάκτη κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περί απόλυτης διαφάνειας διακηρύξεις του κυβερνητικού κόμματος (βλ. κεφάλαιο 5.1 του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, 1/10/09), πήγαν περίπατο -με πρόσχημα την προφορική αντίρρηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (αλήθεια, ποιων ακριβώς κατηγοριών πολιτών;) και έτσι επιστρέψαμε στην πεπατημένη.
Η Βουλή δεν επεξεργάζεται τα αναγραφόμενα περιουσιακά στοιχεία των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των αιρετών πολιτικών, ούτε δίνει τα δεδομένα προηγούμενων ετών για να γίνουν συγκρίσεις. Συνεπώς ο καθένας στον Τύπο και στα ΜΜΕ που τα ανακατεύει, όπως χύδην τα παραλαμβάνει, οδηγείται σε όποιο συμπέρασμα τον βολεύει ή σε όποια φόρμα τού υπαγορεύεται από τους προϊσταμένους του (στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει) και αυτό το προϊόν δημοσιοποιεί προκαλώντας και τις ανάλογες εντυπώσεις, όπως τελικά φιλοτεχνούνται στους τίτλους, στα γραφήματα, στις λεζάντες και βέβαια στις ερτζιανές, πολύ ισχυρότερες, προπαγανδιστικές ντουντούκες.
Λόγου χάρη, με το ζόρι η κ. Παπαρήγα έπρεπε να φανεί πιο φτωχή από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και η γ.γ. του ΚΚΕ, πέρα από τη βουλευτική της αποζημίωση (90.328,75 ευρώ) που καταθέτει στο ταμείο του κόμματος, εισπράττει και από ασφαλιστικά ταμεία και Επικουρικά επιπλέον 46.193,53 ευρώ και έχει κι αυτή το σπίτι της. Δείτε τον τρόπο που διάβασαν το «πόθεν έσχες» της κυρίας Παπαρήγα στο Zougla.gr, του Μ. Τριανταφυλλόπουλου: «Η γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος κατάφερε να αποταμιεύσει 360 ευρώ... Εχει επίσης στην κατοχή της ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα, δεν έχει αυτοκίνητο καρδιά μου, ενώ τη βουλευτική της αποζημίωση την κατέθεσε στο κόμμα». Το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Τσίπρας δήλωσε όλα κι όλα 21.588 ευρώ εισόδημα, το σπίτι του από γονική παροχή και μια μοτοσικλέτα, δεν πτόησε τους «αυτόματους πιλότους» ιδεολογικής προπαγάνδας των περισσότερων ΜΜΕ.
Παρόμοιο φαινόμενο παραπληροφόρησης από τον Τύπο, σε μικρή κλίμακα, συναντάμε και στην περίπτωση του βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα. Αντί να εκτιμηθεί η σχολαστικότητά του στην καταγραφή όλων των περιουσιακών του στοιχείων και η εξήγηση του «πόθεν έσχες» για κάθε στοιχείο που διαθέτει (ενώ ο υφιστάμενος νόμος δεν τον υποχρέωνε), εισέπραξε τις φτηνές ειρωνείες της «Καθημερινής» (25/9): «Κανείς δεν συγκρίνεται με τον Θ. Δρίτσα», γράφει η ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού, «ζωγραφίζοντας αστερίσκους, παραπομπές, παύλες, αγκύλες, μεγάλα Χ, άσχετες γραμμούλες και άλλες μικρές καλικατζούρες, ο βουλευτής έχει φιλοτεχνήσει ένα "πόθεν έσχες" που αν δεν το παραλάμβανε η επιτροπή, ίσως ενδιαφερόταν το ΜΟΜΑ» (σ.σ. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης).
Τα παραδείγματα προχειρότητας, αδυναμίας κατανόησης των στοιχείων, αλλά και κακόβουλης επεξεργασίας από τα ΜΜΕ των «πόθεν έσχες», είναι αμέτρητα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις δεκάδες επιστολές «αποκατάστασης της αλήθειας» θιγέντων βουλευτών, οι οποίες ακολούθησαν μετά την καταιγίδα της δημοσιοποίησης, με διάφορους τρόπους και «πολιτικά κριτήρια», των περιουσιακών δηλώσεων.
Ο Θ. Πάγκαλος που ξαφνικά, λέει, βρέθηκε με 58 ακίνητα από «άκληρος», έσπευσε με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του να μας διηγηθεί την ιστορία της κληρονομιάς του από τη θεία Αγλαΐα: Οπως γράφει το «Βήμα» (24/9), «Με τη διαθήκη της θείας του Αγλαΐας ο κ. Πάγκαλος φαίνεται ότι έμπλεξε γιατί, όπως σημειώνει στην ανακοίνωση, 'όταν μπλέκεις με κληρονομικά ακίνητα, που προέρχονται με τη σειρά τους από παλαιότερα κληρονομικά ακίνητα από πολυμελείς οικογένειες, τελικά μπορεί να βρεθείς με δεκάδες δικαιώματα ιδιοκτησίας του τύπου: 1/20 σε αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων, 1/16 σε παλαιά οικία κ.τ.λ."». Τα 640.621 ευρώ ετήσιο εισόδημα του κ. Παγκάλου, είναι μια άλλη ιστορία.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ε. Δαμιανάκης, ο οποίος με τα 72 ακίνητά του έγινε πρωτοσέλιδος, κοινώς «ρόμπα». Στο γράμμα που έστειλε στα ΜΜΕ σημειώνει ότι «Ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η περιουσιακή μου κατάσταση συνιστά απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας και κατάφωρη αδικία σε βάρος μου (...). Κανένας από όσους έβγαλαν συμπεράσματα δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει κάτι περισσότερο από τον αύξοντα αριθμό των 72 εγγράφων της δήλωσής μου...».
Είναι επομένως σημαντικό οι ελεγκτές και οι υπηρεσίες της Βουλής να κάνουν καλά τη δουλειά τους με τα «πόθεν έσχες». Αν η Βουλή δεν επιθυμεί ή «κωλύεται» θεσμικά να υπολογίζει με βάση τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τις περιουσίες των βουλευτών, στις οποίες αξίες να αθροίζονται τα εισοδήματα, οι καταθέσεις, οι αξίες από μετοχές, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ. (όπως κάνουν χρόνια πολλά ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, αλλά και το περιοδικό «Φορμπς» για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ή σε διάφορες χώρες), τουλάχιστον να αναρτούν τις δηλώσεις των βουλευτών όπως ακριβώς τις συμπληρώνουν οι ίδιοι οι εθνοπατέρες. Κι ας αφήσουμε τους πολίτες να βγάλουν οι ίδιοι, χωρίς μεσολαβητές, τα συμπεράσματά τους. Στη Νέα Επίδαυρο, π.χ., όλα τα καφενεία μπορούν να εκτιμήσουν, αν δουν το «κτηματολόγιο», τα έσοδα και τις καταθέσεις του Γιάννη Ανδριανού - στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή το πώς ένα «παιδί που τα έφερνε δύσκολα βόλτα», εργαζόμενος στο γραφείο Τύπου της Ν.Δ. και στον «9,84», έγινε τόσο μεγάλος και τρανός, τόσο γρήγορα - όπως διαβάσαμε στο σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνους» (26/9). ...http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.