# #

1 Οκτ 2010

έγκαιρη προειδοποίηση σεισµών, με μηνυμα στο κινητο!!!




Ο σεισμός θα σας “στέλνει” μήνυμα λίγα δευτερόλεπτα πριν “χτυπήσει” την πόρτα σας! Είναι όμως έγκυρο;

Τέλειο δεν είναι, είναι όµως ότι καλύτερο έχει εφευρεθεί µέχρι στιγµής για την έγκαιρη προειδοποίηση σεισµών. Πρόκειται για ένα σύστηµα που προειδοποιεί τους πολίτες,... µέσω του κινητού τους, αφού χτυπήσει ο Εγκέλαδος αλλά προτού φτάσουν σε αυτούς οι δονήσεις.

Σε ολόκληρη τη Βόρεια και την Κεντρική Ιαπωνία εκατοµµύρια άνθρωποι δέχθηκαν την Τετάρτη στο κινητό τους τηλέφωνο µια προειδοποίηση – το τηλέφωνο δονείται και την ίδια ώρα ακούγεται ένας χαρακτηριστικός, τσιριχτός ήχος – ότι είχε σηµειωθεί ισχυρός σεισµός στην περιοχή Φουκουσίµα. Στο Τόκιο, οι συρµοί του Μετρό ακινητοποιήθηκαν όπου κι αν βρίσκονταν και ο κόσµος αναζήτησε καταφύγιο. Τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα οι πρώτες δονήσεις έγιναν αισθητές στη µεγαλούπολη. Ο σεισµός αποδείχθηκε σχετικά µικρός για τα ιαπωνικά δεδοµένα – 5,8 Ρίχτερ – και σοβαρές ζηµιές δεν προκλήθηκαν. Για ένα σύστηµα, όµως, που έχει υποστεί αρκετές… ήττες στο παρελθόν, ήταν µια µεγάλη επιτυχία.

Το σύστηµα έγκαιρης προειδοποίησης σεισµών δηµιουργήθηκε στην Ιαπωνία το 2007 και έχει κοστίσει τα τελευταία 10 χρόνια στην κυβέρνηση 1,7 δισ. γεν (15 εκατ. ευρώ). Βασίζεται στα δύο είδη ενεργειακών κυµάτων που εκπέµπονται από έναν σεισµό.

Τα δευτερεύοντα κύµατα είναι αυτά που προκαλούν το ταρακούνηµα και τις ζηµιές – προηγούνται όµως τα λιγότερο ισχυρά επιµήκη ή πρώτα κύµατα.

Το σύστηµα έγκαιρης προειδοποίησης συνίσταται σε µια σειρά πανεθνικών αισθητήρων που ανιχνεύουν τα πρώτα κύµατα και τα χρησιµοποιούν ώστε να µεταδώσουν πληροφορίες για το µέγεθος και το επίκεντρο του σεισµού στην ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από εκεί στέλνεται προειδοποίηση στους σταθµούς της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και στα κινητά τηλέφωνα. Οσοι βρίσκονται εγγύτερα στο επίκεντρο θα έχουν ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο να αντιδράσουν. Οσοι όµως είναι πιο µακριά θα δουν την προειδοποίηση αρκετά δευτερόλεπτα προτού φτάσει σε αυτούς ο σεισµός. Το ζητούµενο είναι να προλάβουν τα τρένα να σταµατήσουν, οι αυτοκινητιστές να κάνουν στην άκρη, οι εργάτες στα εργοστάσια να ασφαλίσουν τα µηχανήµατα, οι χειρουργοί να φροντίσουν τον ασθενή, ο απλός κόσµος να αναζητήσει καταφύγιο κάτω από τραπέζια, γραφεία και κάσες πόρτας.

Μέχρι τώρα, πάντως, το ιαπωνικό σύστηµα δεν δούλευε πάντα στην εντέλεια. Ο ανταποκριτής της εφηµερίδας στο Τόκιο αφηγείται πως πριν από έναν χρόνο έλαβε στις 5 τα ξηµερώµατα προειδοποίηση για σεισµό στο κινητό του. Ετρεξε αµέσως, µαζί µε όλη του την οικογένεια, κάτω από µια κάσα. Εµειναν εκεί πέντε λεπτά αλλά τίποτα δεν συνέβη. Οταν κάποια στιγµή αναθάρρησε και πήγε να ανοίξει την τηλεόραση, έµαθε πως ήταν απλώς λάθος συναγερµός, κάποιο πρόβληµα στο σύστηµα.


http://www.newsit.gr

http://windmo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.