# #

1 Οκτ 2010

αδερφέ, μην περιμένεις κανένα χαΐρι, από πουθενά.


Χαΐρι μηδέν                   

Ανέκαθεν ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων με όλο τον θίασο επί σκηνής και κάνανε εξαγγελίες – αλλά ποτέ, κανείς, ούτε και φέτος, δεν έκανε ούτε μία νύξη περί Πολιτισμού και Τεχνών. Άσχετα αν όλοι υποκριτικά υποστηρίζουνε, κάθε τόσο, πως τα δυο αυτά είναι βασικό εξαγώγιμο προϊόν και πόλος έλξης των τουριστών, εκτός από τη θάλασσα και την πίτα με γύρο. Τίποτε. Ούτε λέξη.
Αλλά και ούτε, ποτέ, κανείς συνάδελφος δεν έκανε μια σχετική ερώτηση – ας πούμε,...
τι γίνεται με το νομοσχέδιο περί κινηματογράφου ή ποια η νέα πολιτική προβολής του ελληνικού βιβλίου. Οι εννιά στις δέκα ερωτήσεις αφορούν οικονομίστικα θέματα, την ανακύκλωση των σκανδάλων, κι αν σκίστηκε το καλσόν της Ντόρας. Κι ο πολιτισμός, εφόσον δεν υπάρχει για τον Τύπο, σ’ αυτές τις συναντήσεις, γιατί να υπάρξει για τους πολιτικούς, οι περισσότεροι των οποίων έχουνε να ανοίξουν βιβλίο δέκα χρόνια;
Πρόκειται για επαρχιωτισμό και μικροπολιτική, εύκολη παπαρολογία περί δήθεν σοβαρών θεμάτων – το αποτέλεσμα: γνωστό. Και κάθε τόσο, απ’ την άλλη, το ρεφρέν: όλα είναι θέμα Παιδείας. Αλλά η σχετική κουβέντα είναι πάντα εξοβελισμένη από μια σοβαρή συζήτηση ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: είναι θέμα Παιδείας. Τα φράγκα είναι όλος ο γκαϊλές. Οπότε, αδερφέ, μην περιμένεις κανένα χαΐρι, από πουθενά.                                                                                             
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ  απο το ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.