# #

1 Οκτ 2010

Πορτογαλια....ο επομενος στοχος


Κράτη μέλη της ΕΕ

Πορτογαλία 

  • Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 1986
  • Πολιτικό σύστημα: Δημοκρατία
  • Πρωτεύουσα: Λισαβόνα
  • Συνολική έκταση: 92.072 km²
  • Πληθυσμός: 10,6 εκατομμύρια
  • Νόμισμα: ευρώ
  • Ακούστε τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ: πορτογαλικά
Η Πορτογαλία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία στη ναυτιλία και τις εξερευνήσεις. Βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο προς τη μεριά του Ατλαντικού. Το ιστορικό παρελθόν της Πορτογαλίας έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτιστικό χαρακτήρα της χώρας: Οι επιρροές των Μαυριτανών και της Ανατολής είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική και, γενικότερα, στα έργα τέχνης.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3.000 ετών, η Πορτογαλία γνώρισε μια συνεχή εναλλαγή διαφόρων πολιτισμών. Ο φοινικικός, ο ελληνικός, ο κελτικός, ο καρχηδονικός, ο ρωμαϊκός και ο αραβικός πολιτισμός άφησαν τη σφραγίδα τους. Τον 15ο αιώνα, γενναίοι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι εξερευνητές με αρχηγό τον Βάσκο ντα Γκάμα ανακάλυψαν νέα εδάφη που οδήγησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας υπερπόντιας αυτοκρατορίας. Το πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1290, είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία για πέντε έτη, έχει περιορισμένες εξουσίες. Το Κοινοβούλιο αποτελείται από 230 μέλη που ασκούν τα καθήκοντά τους για τέσσερα έτη.

Η Πορτογαλία κατείχε ανέκαθεν ιδιαίτερη θέση στον κόσμο της τέχνης. Μεταξύ των γνωστότερων ποιητών είναι ο Λουίς ντε Καμόες και ο Φερνάντο Πεσσόα. Στη σφαίρα του αθλητισμού, θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε τον πασίγνωστο διεθνή ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε τρεις αγίους γνωστούς ως Santos Populares (Άγιοι του λαού). Αυτές περιλαμβάνουν φολκλορικούς χορούς και μουσική, ιδίως τα παραδοσιακά μελαγχολικά φάντο.
Η κουζίνα κάθε περιοχής της Πορτογαλίας έχει τις σπεσιαλιτέ της, που περιλαμβάνουν διάφορα είδη κρέατος και θαλασσινών. Μάλιστα, η πορτογαλική κουζίνα φημίζεται για τους εκατό διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μαγειρεύεται ο μπακαλιάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.