# #

4 Ιουν 2015

Κωνσταντοπούλου: Καθόλου σίγουρο πως το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί



Για ισχυρές ενδείξεις πως ένα μεγάλο μέρος του χρέους είναι μη νόμιμο, παράνομο, ακόμα και απεχθές και αποδεικνύεται μη βιώσιμο, έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Παρίσι για ...
συμμετοχή στο «Forum des Alternatives».

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση:

Ειπώθηκε πως αρνηθήκατε να καταθέσετε τα αποθεματικά της Βουλής στην Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύετε πως αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη;

Υπάρχει νόμος επί του θέματος και δεν αφορά την Βουλή. Η Βουλή χαίρει μιας αυτονομίας σε σχέση με την κυβέρνηση και μιας ανεξαρτησίας συνδεδεμένης με το γεγονός πως αντιπροσωπεύει μια από τις τρεις διακριτές λειτουργίες της δημοκρατίας. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα έχει πληρώσει 17,5 δις ευρώ στους πιστωτές της, εκ των οποίων περίπου τα 7 δις δόθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση.

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Είναι σαφές πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και οικονομικού εκβιασμού, όπως είναι σαφές και το ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή έχουν καθήκον να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και το δικαίωμα αυτού στην επιβίωση πριν από κάθε άλλη υποχρέωση.

Να υπενθυμίσω επίσης πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι μη νόμιμο, παράνομο, ακόμα και απεχθές και αποδεικνύεται μη βιώσιμο στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Αυτός θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους! Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο αυτόν; Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις της;

Η Επιτροπή δουλεύει για να υπηρετήσει το δικαίωμα του λαού να μάθει την αλήθεια για το χρέος, για τις συνθήκες δημιουργίας του και για διόγκωσή του. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μια βιώσιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στις 18 Ιουνίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα χρόνο περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η γιγάντια αποστολή. 

Είναι σαφές, πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι μελλοντικές γενιές θα πληρώσουν για τη διαφθορά των παλαιότερων. Κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα, χρωστάει 32.500 ευρώ, ενώ εδώ και πέντε χρόνια έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια και η ανεργία έφτασε στο 27% του πληθυσμού (60% στους νέους και 72% στις νέες γυναίκες). Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες για τις μελλοντικές και τις νέες γενιές. Το να επιμένουμε να πληρώσουν ένα χρέος που δεν είναι δικό τους είναι σαν να τους αρνούμαστε κάθε μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.