# #

21 Ιουλ 2011

Καρχαρίας ανέβηκε στο σκάφος!


Ερευνητές είδαν έναν «μεγάλο λευκό» να... πετάει πάνω από τα κεφάλια τους κοντά στις ακτές της Ν. Αφρικής


 
Επτά θαλάσσιοι ερευνητές σώθηκαν σαν από θαύμα όταν ένας λευκός καρχαρίας μήκους τριών μέτρων πήδηξε στο σκάφος τους και παρέμεινε εκεί παγιδευμένος για πάνω από μία ώρα.
Το επεισόδιο συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας, καθώς η ομάδα των ερευνητών παρατηρούσε τους καρχαρίες κοντά στο Σιλ Αϊλαντ, στις ακτές του Κέιπ Τάουν. Χρησιμοποιώντας σαρδέλες για να προσελκύσουν τα ψάρια, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τέσσερις λευκούς καρχαρίες. Υστερα, από μία ώρα, όπως περιγράφει η επικεφαλής της ομάδας Ντόριεν Σρέντερ, τα νερά παρέμειναν ήρεμα για πέντε λεπτά. «Και ξαφνικά...
άκουσα έναν παφλασμό και είδα έναν λευκό καρχαρία να πηδάει έξω από το νερό, να πετάει κυριολεκτικά πάνω από ένα μέλος της ομάδας που έριχνε τροφή στη θάλασσα και να προσγειώνεται στο σκάφος».
Ο καρχαρίας, που ζύγιζε περίπου μισό τόνο, αρχικά είχε το μισό του σώμα έξω από το «Cheetah», όπως ονομάζεται το σκάφος. Υστερα από μερικές κινήσεις απελπισίας όμως, κατάφερε να χωρέσει ολόκληρος στο σκάφος, καταστρέφοντας τα μηχανήματα και αναγκάζοντας το πλήρωμα να τρέξει πανικόβλητο στην πλώρη.
Ενόσω η Σρέντερ έριχνε νερό στο κήτος για να το κρατήσει ζωντανό, ένα άλλο πλοίο πλησίασε το «Cheetah». Το πλήρωμα έριξε ένα σχοινί σε μια προσπάθεια να τραβήξει τον καρχαρία στο νερό, αλλά απέτυχε. Ρυμούλκησε τότε το σκάφος στην ξηρά, μαζί φυσικά με τον καρχαρία, ο οποίος μεταφέρθηκε τελικά στο νερό με γερανό. Κολύμπησε λίγο, αλλά δεν κατάφερε να απομακρυνθεί. Κλήθηκε τότε ένας ειδικός στους λευκούς καρχαρίες, ο Ενρίκο Τζενάρι, ο οποίος πρότεινε να δέσουν και πάλι τον καρχαρία σ' ένα σκάφος και να τον οδηγήσουν έξω από το λιμάνι.
Σύμφωνα με τον Τζενάρι, είναι η πρώτη φορά που ένας λευκός καρχαρίας αυτού του μεγέθους πηδάει σε ένα σκάφος. Και προφανώς ήταν ατύχημα, όχι επίθεση. Ισως να μπέρδεψε το σκάφος με ψάρι ή να φοβήθηκε από κάποιον άλλο καρχαρία που βρέθηκε από κάτω του.
tanea.gr, 21/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.