# #

21 Ιουλ 2011

Ο "σουγιάς" των €23 εκατομμυρίων που διαλύει πυρηνικούς αντιδραστήρες . . .



Ο Αν ανάψει κανείς μια μικρή φωτιά στο έδαφος, αρκεί να της ρίξει λίγο χώμα ή νερό για να σβήσει.
 Όταν όμως αναφερόμαστε σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, η απενεργοποίηση και διάλυσή του είναι μια διαδικασία ελαφρώς πιο περίπλοκη.
 Συγκεκριμένα χρειάζεται ένα εργαλείο που αποτελείται από 16 κομμάτια, και ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κόστισαν περίπου 23.000.000 ευρώ.
Το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την διάλυση του.. Dounreay Fast Reactor (DFR) στο Caithness της Σκωτιάς, και ορισμένοι το περιγράφουν σαν "τον πιο εξελιγμένο ελβετικό σουγιά του κόσμου" . Έχει ύψος 4 μέτρα, ενώ κάθε κομμάτι του κοστίζει €115.000 και ζυγίζει από 37 μέχρι 93 κιλά. Δουλειά του είναι να κόψει και να πιάσει τις 977 μεταλλικές ράβδους που χρησιμοποιούνταν για να "παράγουν" πλουτώνιο από το ουράνιο. Για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί να τοποθετηθεί πάνω από τον αντιδραστήρα DFR και να το χαμηλώσουν στο εσωτερικό του. Όμως για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί πρώτα να απομακρυνθεί το υγρό μέταλλο από το εσωτερικό του αντιδραστήρα μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα το εργαλείο θα περάσει μια σειρά από τεστ αντοχής, ενώ οι χειριστές του θα δεχτούν ειδική εκπαίδευση.
Το εργαλείο θα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατούν υψηλά ποσά ραδιενέργειας, ενώ το μόνο αέριο είναι το άζωτο, καθώς η ύπαρξη οξυγόνου ή νερού θα έκανε τα υπολείμματα του υγρού μετάλλου να πιάσουν φωτιά. Μέχρι και τρία από τα εξαρτήματα του εργαλείου θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ανά πάσα στιγμή και μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα τρία που βρίσκονται σε μια ειδική εργαλειοθήκη χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί το εργαλείο από τον αντιδραστήρα. Τα υπόλοιπα από τα εργαλεία θα βρίσκονται έξω από τον αντιδραστήρα και θα αντικαθίστανται κατά τη διάρκεια του σέρβις και της συντήρησης.
Ειδικές κάμερες, ανθεκτικές στη ραδιενέργεια, και προβολείς θα καθοδηγούν τους χειριστές οι οποίοι θα δουλεύουν όλη μέρα κι όλη νύχτα στο δωμάτιο ελέγχου που θα βρίσκεται 6 μέτρα πάνω από τον αντιδραστήρα.
Το εργαλείο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Γαλλική εταιρεία Framatome, και είναι από τα ακριβότερα εργαλεία στο Dounreay.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.