# #

31 Δεκ 2010

Υψηλή Σεξουαλική Νοηµοσύνη = Καλή Σεξουαλική Ζωή...

Σεξουαλική νοηµοσύνη

Μέχρι σήµερα γνωρίζαµε το IQ και τη συναισθηµατική νοηµοσύνη. Καιρός να ανακαλύψουµε την ερωτική τους πλευρά.

Mια θεωρία για το τι είναι η σεξουαλική νοηµοσύνη ...
προέρχεται, µεταξύ άλλων, και από τους Sheree Conrad και Michael Milburn, καθηγητές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι στο βιβλίο τους «Sexual Intelligence» υποστηρίζουν ότι και στη σεξουαλικότητα των ανθρώπων µπορεί να υπάρχει νοηµοσύνη, όπως υπάρχει ο δείκτης ευφυΐας IQ και η συναισθηµατική νοηµοσύνη. Όπως υποστηρίζουν µάλιστα, η σεξουαλική νοηµοσύνη είναι επίκτητη, εποµένως καλλιεργείται και βελτιώνεται έχοντας θετικό αντίκτυπο στην ερωτική ζωή όλων, ακόµα και αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα «σεξουαλικοί».

Υψηλή Σεξουαλική Νοηµοσύνη = Καλή Σεξουαλική Ζωή
Η σεξουαλική νοηµοσύνη συµβάλλει σε µια καλή σεξουαλική ζωή, χωρίς βέβαια αυτό να σηµαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να επιδίδεται καθηµερινά σε πολύωρες και πολλαπλές ερωτικές περιπτύξεις προκειµένου να αυξήσει το δείκτη της σεξουαλικότητάς του. Τα στοιχεία στα οποία βασίζεται είναι η καλή γνώση και αποδοχή του εαυτού µας και των επιθυµιών µας, σε συνδυασµό µε τις ιδιότητες του χαρακτήρα µας, που αποκτούµε από την παιδική µας κιόλας ηλικία και που συµβάλλουν στη µετέπειτα σεξουαλική µας συµπεριφορά.

Η δύναµη της σκέψης
«Το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάµεσα στα αφτιά µας», αποφάνθηκε ο Tζον Mάνεϊ, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήµιο Tζον Xόπκινς της Bαλτιµόρης (HΠA). Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, ο εγκέφαλος παίζει σηµαντικό ρόλο στην επίτευξη µιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής, καθώς, πέρα από την πυροδότηση της επιθυµίας και την εξέλιξη της επαφής, µπορεί να δηµιουργήσει φαντασιώσεις καθοριστικές για την επιτυχή ερωτική µας δραστηριότητα. Έρευνες µάλιστα καταδεικνύουν ότι όσοι δεν χρησιµοποιούν τη φαντασία τους στο σεξ παρουσιάζουν µειωµένη σεξουαλική επιθυµία. Βέβαια οι επιθυµίες και οι φαντασιώσεις αυτές εννοείται πως έχουν όρια και ανταποκρίνονται σε φυσιολογικές και όχι παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συµπεριφορές.

Αυξήστε τη σεξουαλική σας νοηµοσύνη
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, ένα υψηλό ερωτικό IQ σε συνδυασµό µε την απαιτούµενη συναισθηµατική νοηµοσύνη µπορεί να εξασφαλίσει και µια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή..
• Μην φοβάστε να µοιραστείτε τους φόβους, τις αναστολές αλλά και τις φαντασιώσεις σας µε την σύντροφό σας. Η επικοινωνία µπορεί να σας βοηθήσει να αντλήσετε την ερωτική ικανοποίηση που επιθυµείτε.
• Μην αφήνετε τη σχέση σας να εφησυχάζει και µαζί µε αυτή ούτε τη σεξουαλική σας επιθυµία.
• Μην προσπαθείτε να υπερβείτε τα όριά σας αλλά ούτε και του άλλου.
• Προσπαθήστε να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε και τη «σεξουαλική νοηµοσύνη» της συντρόφου σας, αφού µια καλή σεξουαλική ζωή στηρίζεται και στους δύο.
Έχετε υπόψη σας ότι για να µπορέσει να εφαρµόσει κανείς όλα τα παραπάνω χρειάζεται µερικές φορές να είναι σε θέση να αφουγκραστεί καλύτερα τον εαυτό του αλλά και να µεταφέρει αυτά τα µηνύµατα στον σύντροφό του. Γι’ αυτό κάποιες φορές η ψυχοθεραπεία µπορεί να συµβάλει σηµαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.


Της Φαίης Ευθυµίου
Με τη συνεργασία της Παταπίας Τζότζολη, Κλινικής Ψυχολόγου - Νευροψυχολόγου, M.Sc. (Oxford), MPhil (Cambridge)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.