# #

1 Ιαν 2011

Ριγανη η . . . θαυματουργη !

Αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα το καθιστούν σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς συνήθιζαν το στεφάνι στους γάμους να περιέχει και κλαδιά ρίγανης. Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων...

προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση... Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Μπορεί η γιαγιά μας να μη γνώριζε ότι το κρέας που έτρωγε περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας της, προστάτευε τον οργανισμό της από την παραπάνω συμπαιγνία. Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.

Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΙΓΑΝΗ...





riganh3

Κατάγεται από τη Μεσόγειο και ανήκει στα χειλανθή.  Το πολυετές χειλανθές σχηματίζει ένα μικρό θάμνο με εν μέρει ξυλώδεις βλαστούς και στρογγυλά φύλλα. Τον Ιούλιο φύονται τα ασυνήθιστα μοβ-λευκά άνθη. Τα φύλλα και τα άνθη έχουν οσμή αρωματική και γεύση ελαφρά πικρή. Η άνθιση διαρκεί μέχρι και τον Ιούλιο.


riganh8

Η ρίγανη ανήκει στα κλασσικά βότανα και δεν πρέπει να λείπει από κανένα βοτανόκηπο!  Για την καλλιέργεια της  ενδείκνυται να αγοράσετε το φυτό έτοιμο ή να αγοράσετε τους σπόρους και να τους φυτέψετε μόνοι σας, ώσπου να βλαστήσουν.  Λίγο πριν από την τελευταία παγωνιά του χειμώνα μπορείτε να τους φυτέψετε έξω ή στο παρτέρι.
Όταν το φυτό έχει ψηλώσει γύρω στα 15 εκ. μπορείτε να αρχίσετε τη συγκομιδή.


riganh5




Καλλιέργεια και φροντίδα

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση ή σπορά. Η φύτευση γίνεται σε προστατευμένες ηλιόλουστες θέσεις σε αφράτο έδαφος. Η εγκατάσταση της μπορεί να γίνει σε ξερολιθιά ή βραχόκηπους. Ένα ελαφρύ προστατευτικό παγωνιάς προστατεύει από τη ζημιές.
Το κλάδεμα την άνοιξη σίγουρα βοηθάει πολύ τη νέα εκβλάστηση.

riganh4

Περιεκτικές ουσίες
Η ρίγανη ανάλογα με την εποχή περιέχει περισσότερη ή λιγότερη βιταμίνη C. Το βότανο βοηθάει σε πεπτικές ενοχλήσεις και παθήσεις του αναπνευστικού. Κατάλληλη κατά της ατονίας του στομάχου, κατά της χλωρώσεως των καταρροϊκών παθήσεων. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών και κατά του στραβολαιμιάσματος. Το αποσταγμένο λάδι ρίγανης έχει αντιβιοτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται επίσης σαν κατευναστικό των πόνων των χαλασμένων δοντιών.
Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε ξηρή ρίγανη, πρέπει να περιμένετε μέχρι το φυτό να είναι έτοιμο να βγάλει άνθη, ύστερα το κόβετε και το κρεμάτε ανάποδα.  Αργότερα κόβετε τα φύλλα και τα αφήνεται να ξεραθούν.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος:
Αφέψημα: Βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μια κουταλιά μέλι.

riganh1


Στην κουζίνα

Η ρίγανη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μυρωδικά στην ελληνική και κυπριακή κουζίνα. Οι νωποί ή ξηροί βλαστοί της ρίγανης προσδίδουν στα μεσογειακά εδέσματα την τυπική τους γεύση και αποτελούν συστατικό των ιταλικών ή γαλλικών μειγμάτων από βότανα.
Η ρίγανη είναι πολύ δημοφιλές φυτό για τις μαγειρικές του ιδιότητεςταιριάζει απόλυτα στα περισσότερα κρέατα και ψαρικά χαρίζοντας τους μια ξεχωριστή γεύση.  Είναι ανάμεσα στα καλύτερα βότανα για την κουζίνα καθώς επίσης και στο πυρήνα κάθε βοτανολογικής συλλογής.
Δοκιμάστε την και σίγουρα θα πάρει μια θέση και στο παρτέρι σας αλλά και στην κουζίνα σας!
http://kardimos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.