# #

27 Νοε 2010

Η άγνωστη ιστορία των κλεμμένων γλυπτών από το ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα...



Είναι γνωστή σε όλους η αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν. Η αρπαγή των γλυπτών από τον Ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, όμως, από τους Γερμανούς, αποτελεί μία "άγνωστη" ιστορία για τους περισσότερους. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πού βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα γλυπτά και πόσοι τα έχουμε επισκεφτεί; Και το κυριότερο, γιατί κανείς δεν ζητάει επισήμως την επιστροφή τους;
Η αρπαγή από τους Γερμανούς
Η ιστορία ξεκινάει το 1811, όταν ο αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell και ο φίλος του βαρώνος von Hallerstein, επισκέφθηκαν την Αίγινα και λεηλάτησαν το Ναό της Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών,...
κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά.
Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και "αρχιτέκτονα" της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε, μεταφέροντας τα κλοπιμαία στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση.
To "σπορ" της αρπαγής εθνικών θησαυρών!
Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε ... επικερδές "άθλημα" την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. "Ευτυχώς", επειδή οι αρχαιοκάπηλοι "περιηγητές" αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλο το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της "Ελλαδίτσας"), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία).
Πού βρίσκονται σήμερα τα γλυπτά της Αφαίας
Σήμερα κοσμούν ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και έχουν επονομαστεί ως "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ". Σύμφωνα με επισκέπτες, αν έλειπαν από εκεί, η Γλυπτοθήκη θα ήταν ένα επαρχιακό συνηθισμένο Μουσείο !!! Συγκινητική είναι η μαρτυρία Αιγινήτη που  επισκέφθηκε την Γλυπτοθήκη του  Μονάχου, εκεί κατά την είσοδο του  και συγκεκριμένα στο ταμείο του  ζητήθηκε να πληρώσει είσοδο για να θαυμάσει τα εκθέματα. Εκείνος με σθένος ψυχής και με πόνο καρδιάς αρνήθηκε να πληρώσει για κάτι που ήταν δικό του, για κάτι που ήταν της πατρίδας του, για κάτι που έπρεπε να είναι εκεί που γεννήθηκε στον Ναό της Αφαίας.
Αντίγραφα ας κρατήσουν οι ληστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι θησαυροί της Ελλάδας πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Καιρός να αποτινάξουμε από πάνω μας το ραγιαδισμό στον οποίο μας υποχρέωσε η οθωμανική κατοχή και η αποικιοκρατία. 
Παρακολουθήστε το πολύ καλό βίντεο που ακολουθεί, με τίτλο "Η κλοπή των γλυπτών της Αφαίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.