# #

25 Νοε 2010

3.000.000 απεργοι στην Πορτογαλια...? Εμεις ?

Κοινή γενική απεργία, για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια, έκαναν χθες τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα στην Πορτογαλία, διαδηλώνοντας εναντίον των μέτρων λιτότητας που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την κρίση με το χρέος της χώρας.
Ερήμωσαν οι δρόμοι της Λισαβόνας χθες, στην πρώτη από το 2007 πανεθνική απεργία, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης Ερήμωσαν οι δρόμοι της Λισαβόνας χθες, στην πρώτη από το 2007 πανεθνική απεργία, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης Τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν, ενώ δεν λειτούργησαν οι περισσότεροι τομείς υπηρεσιών, από τις τράπεζες ώς την Υγεία, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις μισθών και την αύξηση της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες, ο οποίος προσπαθεί να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που λένε ότι η Πορτογαλία θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, επιμένει ότι θα τηρήσει πιστά την πορεία περικοπών σε μισθούς και αυξήσεων σε φόρους.
Τα συνδικάτα ανέφεραν σχεδόν καθολική συμμετοχή δασκάλων, σιδηροδρομικών, γιατρών, πυροσβεστών ακόμα και καλλιτεχνών. «Είναι η πιο επιτυχημένη απεργία που έγινε ποτέ», δήλωσε ο Ζοάο Ποέντσα, πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Εργατών. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων εκτίμησε ότι οι απεργοί ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, το 2010, τα μέτρα λιτότητας θα επιφέρουν νέα ύφεση, γιατί πλήττουν την κατανάλωση.
* Στην Πράγα, τα συνδικάτα σχεδιάζουν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στη διάρκεια της γενικής απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου, εναντίον των περικοπών στο Δημόσιο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.