# #

24 Νοε 2010

ο Εθνικός Υμνος του Ραγιά, παπαγαλου... «το Μνημόνιο δεν έχει μόνον κακά, έχει και πολλά καλά!»


Νέο κρούσμα ευρωλιγουροβλαχιάς! πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί δεν κλίνουν τη λέξη τρόικα, λένε «της τρόικα» κι όχι της τρόικας.
Παρ' ότι τη λέξη αυτήν την έχει ενσωματώσει η ελληνική εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ορισμένοι κολακεύονται να την κρατούν άκλιτη. Η λέξη δεν είναι ακριβώς αντιδάνειο (τριάδα, τρόικα), αλλά το ελληνικό της έτυμο βγάζει μάτι. Για μια γλώσσα όπως η ελληνική που εξελληνίζει και ενσωματώνει τελείως ξένες ρίζες, τουρκικές, αραβικές κι άλλες, για μια λέξη όπως «η τρόικα - της τρόικας» με καταγωγή από τα ίδια τα ελληνικά, το άκλιτον είναι τελείως αστείο.
Θα 'ταν σαν να λέγαμε η ανάλυσις (analysis) της ανάλυσις. Και τέλος τις πολλές τρόικες ..
πώς θα τις έλεγαν αυτοί που λένε «της τρόικα»; οι τρόικα - των τρόικα;
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε! Ψιλό το ένα ψιλό το άλλο, η γλώσσα αποψιλώνεται (και κατ' ακολουθίαν η σκέψη αμβλύνεται).
Οταν, ας πούμε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Πετσάλνικος λέει ότι «οι νέοι σήμερα πρέπει να επικοινωνήσουν τις δικές τους ανησυχίες» δεν βαρβαρίζει απλώς κάνοντας μεταβατικό ένα αμετάβατο ρήμα, αλλά δείχνει ότι δεν διαβάζει και τις εφημερίδες.
Διότι, πολλές απ' αυτές και πολλοί σε αυτές ψέγουν ειδικά αυτόν τον βαρβαρισμό, με ένταση και συχνά. Ακριβώς, διότι είναι από εκείνους που γλώσσα δεν ενσωματώνει.
Μόνον οι διαφημιστές (και όχι οι σοβαροί) χρησιμοποιούν το «επικοινωνώ σε κάποιον» (λες και του κάνουν ένεση) αντί το «επικοινωνώ με κάποιον».
***
Λέγεται πλέον συχνά απ' τα παπαγαλάκια της λοβοτομής ότι «το Μνημόνιο δεν έχει μόνον κακά, έχει και πολλά καλά!» - ο Εθνικός Υμνος του Ραγιά!
Διότι, κατ' αυτούς, τους ραγιάδες, δεν μπορούσαμε να διορθώσουμε μόνοι μας τα κακώς κείμενα του οίκου μας, έπρεπε να έρθει ο λόρδος Κίτσενερ και το Τρίτο Ορεινό Σύνταγμα Λαγκαβούλιν, για να μας βάλουν σε κάποια τάξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.