Ο Αλί Αχμέτι, ο πιο ισχυρός και δημοφιλής πολιτικός ηγέτης της αλβανικής μειονότητας στην πΓΔΜ, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που σκιάζει την ιστορία των αλβανικών απελευθερωτικών κινημάτων στα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο. Η Dnevnik πρόσφατα δημοσίευσε έγγραφα που φέρουν τον ηγέτη του DUI (έταιρου κόμματος του κυβερνώντος συνασπισμού στα Σκόπια), ως συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας!
Στα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από την Dnevnik αναφέρεται ένα πρόσωπο με την κωδική ονομασία "Ιμπάρ" (Ibar), το οποίο φέρεται ως συνεργάτης της Κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας στο Βελιγράδι. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι ο Ιμπάρ στρατολογήθηκε από τη μυστική αστυνομία κατά τη δεκαετία του 1980, συνέχισε να εργάζεται για αυτήν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και έλαβε μέρος στην ιδρυτική συνεδρίασή του "Μακεδονικού" UCK,...
ή Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, στην Ελβετία, όπου και ζούσε.Στη συνεδρίαση αυτή συμφωνήθηκε να τεθεί η στρατιωτική πτέρυγα του UCK υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών του Βελιγραδίου, σύμφωνα πάντα με τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία έπαινούν τον Ιμπάρ ως έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες στη μεγάλη αλβανική διασπορά στην Ελβετία. Τα έγγραφα δεν αναφέρουν ονόματα, αλλά τα βιογραφικά στοιχεία "φωτογραφίζουν" τον Αχμέτι, ο οποίος έγινε διοικητής του στρατιωτικού σχηματισμού του UCK που ηγήθηκε της αλβανικής εξέγερσης στην πΓΔΜ το 2001.
Το υλικό διαβιβάστηκε από την Dnevnik στη νεοσύστατη "Επιτροπή Κάθαρσης", η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της γνησιότητας εγγράφων τα οποία αφορούν άτομα που κατηγορούνται για συνεργασία με τον μηχανισμό ασφαλείας του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η Επιτροπή Κάθαρσης έχει επίσης λάβει, από άγνωστες πηγές, έγγραφα για τρείς ακόμη Αλβανούς πολιτικούς του DUI, τα οποία περιέχουν παρόμοιες κατηγορίες. Τα έγγραφα παραδόθηκαν στην Επιτροπή από έναν Αλβανό καθηγητή ονόματι "Ljushi", ο οποίος δήλωσε ότι τα βρήκε στον κήπο του! Ο Ljushi ωστόσο αναφέρεται ότι πρόσκειται στο DPA, ένα Αλβανό-Σκοπιανό αντιπολιτευτικό κόμμα, αντιπάλο του DUI. Ο καθηγητής βρισκεται υπό αστυνομική προστασία.
Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν πρόσθετη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην πΓΔΜ, μια χώρα που το 25% των κατοίκων της αποτελείται από Αλβανούς, και με ιδιαίτερα ασταθή πολυεθνική κοινωνική ισορροπία.
Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα για τον αλβανικό πληθυσμό. Και ενώ ο Αχμέτι έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του DUI ότι θα εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο χριστιανοδημοκράτης Γκρουέφσκι, ηγέτης του VMRO DPMNE, δεν δείχνει προθυμία να βρει συμβιβασμό με την Ελλάδα.
"Μορφή πολέμου" οι κατηγορίες κατά του Αχμέτι
Το DUI θεωρεί τη δημοσίευση του φακέλου "Ιμπάρ" ως μια προσπάθεια μείωσης το κύρους του Αχμέτι. Ο γενικός γραμματέας του DUI, Αμπτουλακίμ Αντέμι, δήλωσε: «Αυτό είναι πόλεμος δυσφήμησης του έργου και της προσωπικότητας του ιδρυτή του UCK, της φωτεινής ιστορίας του αλβανικού λαού και των επιτυχιών του ηγέτη μας Αλί Αχμέτι και των συνεργατών του. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί παρά σαν προϊόν του άρρωστου μυαλού μιας ομάδας ανθρώπων στην ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος και των μεντόρων τους."
Ο Stevo Pendarovski, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας δυο Προέδρων των Σκοπίων, δήλωσε στη Σκοπιανή Υπηρεσία του ραδιοφωνικού σταθμού Deutsche Welle ότι πίσω από τις αποκαλύψεις Ίμπαρ μπορεί να βρίσκεται η εσωτερική πάλη για την εξουσία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αλβανικών πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν από κυβερνητικούς, σε μια προσπαθεια να πειθαρχήσουν το DUI πριν τη δημοσίευση της Έκθεσης Προόδου της πΓΔΜ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η υπόθεση μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο Κοσσυφοπέδιο. Εάν αποδειχθεί ότι οι πρώην Γιουγκοσλαβικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στη δημιουργία των Αλβανικών επαναστατικών κινημάτων, θα μπορούσε να αμαυρωθεί η φήμη της αλβανικής εξέγερσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στο Κοσσυφοπέδιο. Τα Σκοπιανά ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει ιστορίες στις οποίες οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου υπερασπίστηκαν τον Αχμέτι.
Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν τη γρήγορη εκτίμηση γνησιότητας των εγγράφων από το Υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσε να επιδεινώσει την πολιτική αστάθεια και να θέσει σε κίνδυνο τις ευρωατλαντικές προοπτικές ένταξης της χώρας.
I.N.Macedonia Hellenic Land
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.