# #

10 Νοε 2010

Κανέλα: Μυρωδάτη και θεραπευτική! Και αλλα κανει....λενε !


 Aπό τα πιο δηµοφιλή µπαχαρικά, η κανέλα νοστιµίζει τα γλυκά και τα φαγητά µας, ενώ µελέτες δείχνουν πως έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μοναδικές ιδιότητες
Η κανέλα θεωρείται ότι έχει τονωτική, χωνευτική, αντισηπτική και αιµοστατική δράση αλλά και ότι βοηθάει την αναπνευστική λειτουργία, καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου και σταµατάει τη διάρροια. Πρόσφατες µελέτες δείχνουν επίσης πως ...
ενδέχεται να συµβάλλει και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου αλλά και της χοληστερόλης στο αίµα, ενώ θεωρείται ότι έχει και αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Εξωτερική χρήση
Αν υποφέρετε από δερµατίτιδα ή σας έχει τσιµπήσει κάποιο έντοµο, αλείψτε το πονεµένο σηµείο µε σκόνη κανέλας. Για την αντιµετώπιση της δερµατίτιδας µπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα µείγµα από αιθέρια έλαια κανέλας, θυµαριού, δεντρολίβανου και πεύκου που θα βρείτε στα φαρµακεία και να το εφαρµόσετε στην περιοχή. Αν πάλι υποφέρετε από ρευµατισµούς, µπορείτε να κάνετε εντριβές στα προβληµατικά σηµεία µε βάµµα ή έλαιο κανέλας.

Τονωτικό ρόφηµα
Αντιµετωπίστε τους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλά και το κρυολόγηµα και τη δυσπεψία µε ένα ρόφηµα κανέλας που θα φτιάξετε βράζοντας για 20 λεπτά σε ένα ποτήρι νερό ένα κοµµάτι ξύλο κανέλας. Αν θέλετε, µπορείτε να προσθέσετε µία κουταλιά της σούπας µέλι και το χυµό µισού λεµονιού.

Στην κουζίνα
∆ίνει µοναδικό άρωµα σε κοκκινιστά και σάλτσες, αλλά εκεί που πραγµατικά κάνει τη διαφορά είναι στα γλυκά. Μηλόπιτες, σιροπιαστά, γλυκά µε ξηρούς καρπούς, σιµιγδαλένιος χαλβάς και κρέµες είναι βέβαιο ότι «απογειώνονται» όταν τους προσθέσουµε κανέλα. Επίσης είναι τέλεια µε φρέσκα φρούτα όπως µήλα και αχλάδια αλλά και κοµπόστες, ενώ αρωµατίζει λικέρ, παγωτά, µπισκότα, ζύµες, σοκολάτες κ.λπ. και είναι το… άλλο µισό του καπουτσίνο, αφού ταιριάζει τέλεια µε το αφρόγαλα και τον καφέ.

Tip
Για να µην ξεθυµάνει το άρωµα της κανέλας διατηρήστε την σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.