# #

9 Νοε 2010

Έρχεται η Τρόικα και ο προϋπολογισμός - Και τώρα στα …ακόμη πιο δύσκολα!



 
 
Εβδομάδα αποφάσεων ξεκινά την επαύριο των εκλογών, για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Πριν καν κλείσουν καλά-καλά οι κάλπες, ανοίγει και πάλι η συζήτηση και το "παζάρι" για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που θα συνοδεύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.
Πρώτο θέμα στην  ατζέντα των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, που καταφτάνει την άλλη Δευτέρα στην Αθήνα, βρίσκονται οι αποφάσεις για τις αυξήσεις εμμέσων φόρων και ΦΠΑ, με στόχο να μπει στα Ταμεία του κράτους 1 δισ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.... Με βάση το Μνημόνιο, το 2011 θα απαιτηθούν πιο σκληρά μέτρα και από αυτά του 2010.
Στο δημόσιο, μονόδρομος φαντάζουν πλέον οι δραματικές περικοπές. Οι απώλειες στα εισοδήματά στο δημόσιο ίσως ξεπεράσουν και το 25% εξαιτίας των "παγωμένων" αμοιβών, τις περικοπές δώρων και επιδομάτων, το νέο μισθολόγιο και τον πληθωρισμό. Εγγυημένος θα είναι μόνο ο βασικός μισθός, διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ το εύρος των περικοπών στο δημόσιο θα εξαρτηθεί από το ύψος του ελλείμματος που ανακοινώνει την άλλη Δευτέρα η Eurostat
Στην κλίνη του Προκρούστη θα μπουν και τα πολυάριθμα επιδόματα που δίνονται στο δημόσιο, εκτός από το οικογενειακό και επίδομα θέσης ευθύνης. Με το ενιαίο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2011, αρχικά για τους νέοπροσληφθέντες και στην συνέχεια για  όλους του δημόσιους υπαλλήλους, θα υπάρξει σταδιακή μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο υπηρετούν και με βάση την εκπαιδευτική τους βαθμίδα, την προϋπηρεσία και τη θέση στην ιεραρχία που κατέχουν.
Παράλληλα, θα ισχύσουν, όπως σε πολλές χώρες της ΕΕ,  ξεχωριστά κλαδικά μισθολόγια, όπως π.χ. διοικητικών, μηχανικών, αρχαιολόγων κ.ά.
Εκτός από το ενιαίο μισθολόγιο, σημαντικές αλλαγές έρχονται και στον τρόπο πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ καθιερώνονται και υποχρεωτικές μετατάξεις.
Με το όπλο της περαίωσης ανά χείρας πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει νέα και επώδυνα μέτρα φετος. Ποντάρει πολλά στο ότι θα πληρώνουν τώρα και σε μία δόση το φόρο τους, σχεδόν 200.000 φορολογούμενοι. Έσοδα αναμένονται από το ΕΤΑΚ του 2009 την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τον ΦΜΑΠ ενώ το ΣΔΟΕ επέβαλε ήδη 2,5 δισ. ευρώ πρόστιμα και συνεχίζει…
Το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κλειδώνει την ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει πρόσθετα φορολογικά βάρη ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το μεγαλύτερο "αγκάθι" η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, μέτρο που φαίνεται να έχει απορρίψει η κυβέρνηση.
Ως εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται
•η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 12% ή στο 13%,
•η μετάταξη τροφίμων πολυτελείας από το 11% στο 23%,
•η αύξηση κάποιων ειδικών φόρων και η εξίσωση το φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Στο "πακέτο» νέων μέτρων συμπεριλαμβάνεται η επιβολή "πράσινων" τελών ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και οι αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας. Για τα νέα οχήματα θα υπολογίζονται με βάση τους ρύπους και για τα παλιά με βάση τα τέλη του 2009 προσαυξημένα έως 15%. 
http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.