# #

23 Σεπ 2010

ιντερνετικές καφετζούδες και online ξεματιάστρες

  • Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Όποιος πιστεύει ότι οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες ανήκουν σε άλλες εποχές κάνει λάθος. Όχι μόνο υπάρχουν αλλά έχουν φροντίσει να προσαρμόσουν την «τέχνη» τους στις νέες τεχνολογίες και να αυξήσουν την πελατεία τους. Σήμερα η φωτογραφία του φλιτζανιού στέλνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην... καφετζού και αυτή απαντά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δίνει και οδηγίες χρήσης: «Όταν φτιάχνουμε τον καφέ πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτόν. Να «μελετάμε», να σκεφτόμαστε δηλαδή, αυτά που θέλουμε να μας δείξει ο καφές».

    Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς  και χημικούς της Βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας -θέλοντας με τη δραματική αυτή χειρονομία να διακηρύξει την ανάγκη χειραφέτησης της νεαρής επιστήμης από τα δεσμά του μυστικισμού-  η εποχή μας, περιμένει το δικό της Παράκελσο για να απελευθερώσει την επιστήμη και τα μυαλά των ανθρώπων από τα δεσμά ενός καινούργιου Μεσαίωνα.
    Πιο συγκεκριμένα στις μέρες μας εξακολουθούμε και ζούμε ένα φαινόμενο που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί στη γνωστή ρήση του Hegel «Η λογική γίνεται παραλογισμός». Δίπλα στην ακρίβεια των χειρουργικών εργαλείων και στη νανοτεχνολογία, δίπλα στους υπολογιστές, το διαδίκτυο, και την λεγόμενη «έκρηξη των γνώσεων», oι αστρολόγοι, οι μάγισσες, οι χαρτορίχτρες, τα μέντιουμ, οι καφετζούδες, οι προφήτες,  τα «ταρώ» και τα «ευχέλαια», τα μάγια και τα ξόρκια, τα θαύματα και τα τάματα, το κάρμα και το φενγκ σούι, ένα πολυποίκιλο μυστικο-εσωτεριστικό νεφέλωμα ανθεί κυριολεκτικά. Έχουν ραγδαία εισβολή σε εφημερίδες και περιοδικά. Παρελαύνουν καθημερινά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές,  σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, ακόμη και σε δελτία των ειδήσεων, άνθρωποι που «προβλέπουν το μέλλον», «λένε τη μοίρα»,  μαρτυρούν ότι… «συνάντησαν τα σατανά», «ότι μίλησαν με το Θεό», κ.λπ. Μάλιστα στο διαδίκτυο περισσότεροι είναι οι επισκέπτες σελίδων με αστρολογικές προβλέψεις παρά με επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο.
    Αστρολόγοι / Μέντιουμ
    1 + 2 έπειτα από μακρόχρονη πολυετή πείρα στα βάθη της Μ.Ασίας και ειδικότερα στο Σεβδίκιο προέβλεπα το μέλλον μέσω της Αστρολογίας μετέπειτα εγκαταστάθηκα στην όμορφη Θεσσαλονίκη και εξακολουθώ να ασχολούμαι με την Αστρολογία και τα ζώδια των ανθρώπων. Όταν ρίχνω τα χαρτιά μου βλέπω : Ποιόν/α θα γνωρίσεις Πόσο θα κρατήσει η σχέση σου Αν θα παντρευτείς και πότε Αν θα μείνεις έγκυος και πότε Τί θα γίνει στα επαγγελματικά σου και εκατοντάδες άλλα θέματα θα σου απαντήσω ζωντανά εγώ Θεία Μαρίτσα και οι συνεργάτες μου στις δικές σου αποκληστικές ερωτήσεις από σταθερό και όλα τα κινητά τηλέφωνα …….

    ΘΕΛΕΙΣ να ξέρεις ποια μέρα είναι καλή για να λάβει την αίτηση του διαζυγίου σας? Έμπειρη σύμβουλος Φενγκ Σουι θα λάβει υπόψη της τα γενέθλια του ατόμου που θέλετε να χωρίσετε και με την βοήθεια του κινέζικου ημερολογίου θα σας πει! ……

    ΚΥΡΙΑ με φυσικό χάρισμα βλέπει φλυτζάνι στο χώρο της. Δεκτές και τηλεφωνικές αστρολογικές προβλέψεις για τα ζητήματα που σας απασχολούν ……. κα Ελένη
    ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΞΕΜΑΤΙΑΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ONLINE ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ
    Tο διαδίκτυο διαθέτει ιντερνετικές ξεματιάστρες και ψηφιακές καφετζούδες που μέσα από την οθόνη του υπολογιστή «προβλέπουν τα μελλούμενα» ή «διώχνουν την κακή ενέργεια». Δεκάδες χιλιάδες είναι οι επισκέψεις στις πάνω από 100 ιστοσελίδες που έχουν ως αντικείμενο τα μέντιουμ, την αστρολογία, την καφεμαντεία, το ξεμάτιασμα, τη χαρτομαντεία, την τσιγάνικη τράπουλα, τους ονειροκρίτες κλπ. Πάνω από 50.000 είναι αυτοί που επισκέπτονται στην Ελλάδα καθημερινά τις 15 πιο γνωστές ιστοσελίδες αυτού του τύπου και δεν είναι λίγοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους. Στη γειτονική μας Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών, μεγάλη μερίδα των Ιταλών ξόδεψε μέσα στο 2009 σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε αστρολόγους και μέντιουμ ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι επισκέψεις στις πάνω από 100 ιστοσελίδες που έχουν ως αντικείμενο τα μέντιουμ, την αστρολογία, την καφεμαντεία, το ξεμάτιασμα, τη χαρτομαντεία, την τσιγάνικη τράπουλα και τους ονειροκρίτες.
    H ηλεκτρονική καφετζού δίνει τις ερμηνείες της μέσω e-mail, η ξεματιάστρα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή διώχνει την κακή ενέργεια, ενώ χαρτομάντες προβλέπουν τα μελλούμενα μέσα από διαδικτυακές τράπουλες. Tο αντίτιμο για αυτές τις υπηρεσίες αρχίζει από 10 - 20 ευρώ και οι επισκέπτες «κλικάρουν» καθημερινά προκειμένου να μάθουν το μέλλον ή να... «ξορκίσουν» το κακό.. Ένας υπολογιστής και μια σύνδεση στο Iντερνετ είναι πλέον αρκετά.

    ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
    Σύμφωνα με τον Πανεπιστημιακό Ευτύχη Μπιτσάκη, στις σημερινές κοινωνίες της κρίσης το κύμα του ανορθολογισμού, του μυστικισμού και της μεταφυσικής βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση στην Ευρώπη και στην Αμερική.  Π.χ οι ΗΠΑ, η χώρα στην οποία η έρευνα και η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας προχωρά με γιγαντιαία βήματα είναι ταυτόχρονα η χώρα με την πιο αντιεπιστημονική, ανορθολογική και αντιουμανιστική ατμόσφαιρα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό στη χώρα που αποκωδικοποιήθηκε ο γενετικός κώδικας να τελεί υπό διωγμό  η διδασκαλία του Δαρβίνου, επτά στα δέκα άτομα να πιστεύουν στην ύπαρξη δαιμονίων που παρεμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων και από αυτούς το 68% να ορκίζεται ότι έχει συναντήσει το Σατανά και το 44% να πιστεύει ότι οι βιβλικοί μύθοι της Γένεσης και του Κατακλυσμού αντιπροσωπεύουν την πραγματική ιστορία του σύμπαντος. Στη χώρα που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, να οργιάζουν οι σέχτες που ετοιμάζονται για εισβολή των Αρειανών στη Γη ή που αυτοκτονούν ομαδικά όταν πλησιάζει στη Γη ένας κομήτης στον οποίο αποδίδουν ιδιότητες Μεσσία. Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στη Γαλλία «του φωτός», για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 40.000 επαγγελματίες αστρολόγοι που δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην εφορία και δεν είναι λίγα τα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα που προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους.
    Τι συμβαίνει και  δορυφοριοποιούμαστε στο φαντασιακό; Τι τρέχει και "ξαναμαγεύεται" ο κόσμος;
    Η ανθρωπότητα καταφεύγει, σε καιρούς δύσκολους, στη δοξασία και στη μεταφυσική για να παρηγορήσει τους φόβους της. Είναι φανερό ότι "σε χρόνια δίσεκτα και χρόνια οργισμένα", όπως τα σημερινά, νεκρανασταίνεται από το σκοτεινό παρελθόν της αμάθειας, της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων, το πνεύμα ενός κόσμου απ' όπου έχει λείψει το πνεύμα. Όσο φοβόμαστε ή αποφεύγουμε με την πολιτική δράση να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζουμε κόσμο…                       ...του Χρηστου Κατσικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.