# #

24 Σεπ 2010

Οταν δεν τιμωρείται η διαφθορά στο Δημόσιο....

Δυστυχώς το μήνυμα δεν ελήφθη. Τουλάχιστον όχι απ' όλους. Οταν οι πολίτες απαιτούν την τιμωρία των ενόχων που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό χάλι. Οταν η κοινωνία, αλλά και το πολιτικό σύστημα (υποκριτικά ή όχι το δεύτερο δεν έχει στο σημείο αυτό σημασία) σηκώνουν το λάβαρο της κάθαρσης και της πάταξης της διαφθοράς. Οταν οι πολίτες απαιτούν να πληρώσουν εκείνοι που ζημίωσαν τη χώρα και την οικονομία, καθώς και εκείνοι...
που επωφελήθηκαν και πλούτισαν από το σάπιο καθεστώς. Οταν συμβαίνουν όλα αυτά και αφήνεται ελεύθερος ο ράμπο του ΣΔΟΕ που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να "λαδώνεται", τότε σίγουρα παρατηρείται διάσταση ανάμεσα στο κοινό αίσθημα και σε αποφάσεις της εξουσίας.
Δεν θα κρίνουμε αν η απόφαση είναι δικονομικά ορθή ή όχι. Δεν έχουμε τις γνώσεις.
Γνωρίζουμε, όμως, ότι σχεδόν κανένας πολίτης δεν θα την επικροτήσει. Γιατί όταν η διαφθορά, κυρίως στο Δημόσιο, είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την οικονομία και τη χώρα, όταν η πάταξή της υποτίθεται ότι αποτελεί τον πρώτο στόχο, δεν νοείται επίορκοι υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα υπηρετούν σε πολύ ευαίσθητες υπηρεσίες, να κυκλοφορούν ελεύθεροι όταν αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει αδίκημα. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη δικαστική, αλλά και την πολιτική εξουσία. Αν υπάρχουν δικονομικά παράθυρα ή ακόμα και εμπόδια που αποτρέπουν τη γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, οφείλει να τα κλείσει τάχιστα. Αλλιώς με έναν καλό δικηγόρο οι παραβάτες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, οι πολίτες θα σιχτιρίζουν, η κάθαρση θα πάει περίπατο και η διαφθορά θα συνεχίσει να βασιλεύει.
Δεν αρκεί η πολιτική βούληση στα λόγια, απαιτούνται θεσμοί που θα την κάνουν πράξη εδώ και τώρα. Αύριο θα είναι ήδη αργά.
Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.