# #

10 Σεπ 2014

Τόσος θόρυβος για μείωση μιας... δεκάρας στον φόρο πετρελαίου!


Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν! 
Τόσος θόρυβος έγινε για την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τελικά «άνθρακες ο θησαυρός». 
Το μόνο συγκεκριμένο πράγμα που εξήγγειλε ήταν ότι θα υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30%. Τι σημαίνει αυτό, το εξηγεί με ανακοίνωσή του ο πλέον αρμόδιος φορέας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ): 
«Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30%, όταν το 2012 αυξήθηκε 450%, μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά το λίτρο»! 
Τόσος ντόρος για μια δεκάρα μείωση στο λίτρο, το οποίο θα κοστίζει γύρω στο 1,30 ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για μια έκπτωση στην τιμή αγοράς του απρόσιτου πλέον για πολλούς Ελληνες πετρελαίου θέρμανσης γύρω στο...
6% με 8%! Σωθήκαμε! 
Για να είμαστε σχολαστικά ακριβείς, να πούμε ότι η τιμή του λίτρου του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο του 2014, όταν έληξε η περίοδος διάθεσής του, ήταν 1,26 ευρώ το λίτρο, ενώ τον Οκτώβριο του 2013, όταν άρχισε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, η τιμή του λίτρου ξεκίνησε με 1,28 ευρώ. 
Πέρα από αυτή την εξαγγελία της δεκάρας, απολύτως τίποτα άλλο συγκεκριμένο δεν εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Γενικά και αόριστα, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, μίλησε για φοροελαφρύνσεις απροσδιόριστων ποσοστών, κάποτε στο μέλλον.
Από πολιτική σκοπιά, αυτό που είχε αξία στον λόγο του, ήταν η εκδήλωση του πανικού του μπροστά στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 ψήφους βουλευτών υπέρ του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
«Για σκεφτείτε, λοιπόν... να μπούμε στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και βεβαίως σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας» είπε επί λέξει και πρόσθεσε: «Το λέω όπως το αισθάνομαι: θα ήταν μια πολιτική αυτοκτονία!»
Συμφωνούμε απολύτως ότι θα συνιστούσε όντως «πολιτική αυτοκτονία» η με δική της πρωτοβουλία προκήρυξη πρόωρων εκλογών, για τον απλούστατο λόγο ότι μέσα στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα είναι μηδαμινές οι πιθανότητες της ΝΔ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. 
Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, που δίνει 50 έδρες επιπλέον των όσων αναλογούν στο πρώτο κόμμα, πρόωρες εκλογές σημαίνουν απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά από το πρωθυπουργικό αξίωμα! 
Θα ήταν τρελός ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με στόχο να χάσει την πρωθυπουργική εξουσία!
Κάτι τέτοιο θα ήταν όντως «πολιτική αυτοκτονία» εκ μέρους του. 
Δεν ξέρουμε αν το έκανε επίτηδες, αλλά με έμμεσο τρόπο ομολογεί και ο ίδιος πως εκτιμά ότι θα χάσει τις πρόωρες εκλογές, αν αυτές λάβουν χώρα. 
Ας ξαναδούμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς είπε: «Για σκεφτείτε... να μπούμε στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και βεβαίως σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας». 
Ο πρωθυπουργός εξισώνει την «περιπέτεια πρόωρων εκλογών» με τον «νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας». 
Αν δηλαδή νικούσε στις εκλογές αυτές η ΝΔ, αυτό θα σήμαινε κατά τον Αντώνη Σαμαρά «αστάθεια» και «ακυβερνησία» και «νέες προστριβές με τους εταίρους μας»; Προφανώς, όχι! 
Η αστάθεια, η ακυβερνησία, οι προστριβές και όλα αυτά τα κακά θα είναι επακόλουθο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως! Ακριβώς γι' αυτό ισχυριζόμαστε πως ακόμη και ο πρωθυπουργός ομολόγησε έμμεσα ότι εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει, αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Και βεβαίως, αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα που περνούν από το χέρι της -κυριολεκτικά τα πάντα!- για να μη λάβουν χώρα βουλευτικές εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες. 
Πολύ δύσκολα όμως θα κατορθώσει να πειθαναγκάσει τουλάχιστον 26 βουλευτές από τους ανεξάρτητους, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ να ψηφίσουν τον Πρόεδρο Δημοκρατίας που θα επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς για να σώσει το κεφάλι του και να παραμείνει πρωθυπουργός. Ιδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.