# #

2 Νοε 2012

Ο κυρ Γιάννης του Mega και του ΔΟΛ



Ο Γιάννης ΠρετεντέρηςΟ Γιάννης Πρετεντέρης
“ Ο τηλεαστέρας, ο οπαδός, ο τουρίστας στην Αντίπαρο, ο πανελίστας, ο αρθρογράφος ”


Υπάρχουν δύο ειδών δημοσιογράφοι: 

Εκείνοι που ο λαός τους χειροκροτεί (όπως για παράδειγμα ο Κώστας Βαξεβάνης) και εκείνοι που ο λαός γιαουρτώνει. 

Ο Γιάννης Πρετεντέρης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, αφού το καλοκαίρι του 2011 και ενώ έκανε αμέριμνος τη βόλτα του στην Αντίπαρο κάποιοι νεαροί του επιτέθηκαν με γιαούρτια προκαλώντας ... την έκπληξή του, αλλά μάλλον όχι την έκπληξη των τηλεθεατών ή του αναγνωστικού κοινού, έστω και αν μία τέτοια ενέργεια μπορεί να αιτιολογείται μεν, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογείται.


Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τον «παραθυράτο» σχολιαστή του Mega Channel υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης έχει αναλάβει να διαδραματίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο … δηλαδή να προκαλεί το κοινό αίσθημα με τις θέσεις που εκφράζει, εμφανιζόμενος ως ο κατ’ εξοχήν συστημικός «παίκτης». 

"Αυτό είναι εμπορικό", "αυτό πουλάει" υποστηρίζουν. 

Όχι ότι δεν πιστεύει όλα όσα λέει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel - και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές εκείνα τα οποία υποστηρίζει, όπως έχει δείξει η ιστορία έλκουν, τα γιαούρτια - αλλά ο Γιάννης Πρετεντέρης, όπως λένε κάποιοι οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά «Όταν βγαίνει στο γυαλί της τηλεόρασης, εκλαμβάνει τον ρόλο του σαν σταρ του κινηματογράφου, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Σε αυτή την πρόκληση δεν μπορεί να αντισταθεί». 

Ο Γιάννης Πρετεντέρης εκτός από τηλεσχολιαστής του Mega Channel είναι και ..
αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» και με αφορμή την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ έγραψε κάποια πράγματα στην στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη.


Αφού αναγνώρισε ότι «η αυτεπάγγελτη δίωξη με τα τα κυνηγητά, τις συλλήψεις και τα αυτόφωρα» σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη αποτέλεσαν υπερβολική αντίδραση σημείωσε το εξής, ότι η δίωξη «το μόνο που κατάφερε είναι να διαφημίσει μια περιθωριακή δημοσιογραφική δραστηριότητα». 

Ας αφεθεί ασχολίαστο το γεγονός ότι η εφημερίδα του Γιάννη Πρετεντέρη αναδημοσίευσε τη λίστα, αλλά και μία λίστα με καλλιτέχνες στο πρόσφατο παρελθόν. Το ερώτημα είναι το εξής: Είναι περιθωριακή δημοσιογραφική δραστηριότητα η αποκάλυψη μιας λίστας, την οποία έκρυβαν κυβερνητικά στελέχη, ένα εκ των οποίων είναι πολύ καλός φίλος του Γιάννη Πρετεντέρη και τον οποίο είχε υποστηρίξει με τόση θέρμη στο παρελθόν και τόσο καλά μάλιστα ... ώστε από τότε ξεκίνησε ο πολιτικός του κατήφορος; 

Το Periodista γνωρίζει ότι περιθωριακά στοιχεία συχνάζουν σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα ενίοτε και στα γήπεδα και δεν αποκαλύπτουν όσα κρύβονται στα μαυσωλεία της εξουσίας. Και φυσικά δεν αναφέρεται το Periodista στο φίλαθλο κοινό, αλλά σε εκείνους, οι οποίοι εκσφενδονίζουν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Μιας και γίνεται λόγος για τα γήπεδα, ποιος δεν θυμάται άραγε τον Γιάννη Πρετεντέρη τον Ιανουάριο του 1997, μετά τη λήξη του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη να εκσφενδονίζει στον διαιτητή ένα μπουκάλι με νερό; 

Διαβάστε τώρα πως είχε απαντήσει ο κ. Πρετεντέρης για το περιστατικό «Eνα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Eύλογο είναι κι' εσύ ν' αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο... εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Οποιος δεν έχει πάει γήπεδο, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές. Οταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αντιδράς με όποιον τρόπο βρίσκεις πρόσφορο εκείνη τη στιγμή». Καταλάβατε;;;


Πέραν της γηπεδικής του δραστηριότητας … ο Γιάννης Πρετεντέρης ασχολείται ενίοτε και με την πολιτική. Όπως λένε εκείνοι, οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά «ουσιαστικά δεν τοποθετείται πολιτικά σε κάποιο χώρο. Όμως, μην του πειράξεις τον Κώστα Σημίτη». 

Ο Γιάννης Πρετεντέρης έχει ταχθεί ολοκληρωτικά στην υποστήριξη της μνημονιακής πολιτικής, ειδικεύεται στην άσκηση σφοδρής κριτικής στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στο φοιτητικό κίνημα, στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΚΚΕ, στους κομμουνιστές και σε άλλα "ανατρεπτικά στοιχεία" και προτιμά να εργάζεται σε φιλικό περιβάλλον. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Γιάννης Πρετεντέρης υπήρξε ομιλητής σε μία συζήτηση την οποία διοργάνωσε η εφημερίδα Liberation στην γαλλική πόλη της Λυών. Μαζί με τον Γιάννη Πρετεντέρη στο πάνελ καθόταν και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο τηλεαστέρας – αρθρογράφος, μιλούσε για την κρίση και για την τρικομματική συνεργασία εκείνης της περιόδου που στήριξε την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ). Είναι τόσο αποδεκτός από το ελληνικό κοινό ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος βαφτίζει την έρευνα «περιθωριακή δημοσιογραφία», ώστε ένας εκπρόσωπος Ελλήνων φοιτητών στην πόλη της Λυών δεν άντεξε και παρατήρησε τα εξής "Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι η Liberation, μια ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, κάλεσε αυτά τα δύο άτομα (δηλαδή τον Γιάννη Πρετεντέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη) να μιλήσουν για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. 

Για εμάς, αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πρόκειται για δύο προσωπικότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν απόλυτα την πολιτική η οποία οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα … οι σημερινοί καλεσμένοι αποτελούν αντιπροσώπους αυτού του μετώπου (νεοφιλελεύθερο μέτωπο, που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, που στηρίζεται από τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας)."

Η αντίδραση του τηλεαστέρα Πρετεντέρη ήταν η εξής: γκριμάτσες και ειρωνικά χαμόγελα. Στην αρχή βέβαια, διότι μετά τα χειροκροτήματα που είχαν ξεσπάσει υπέρ του φοιτητή, ο ιδρώτας έτρεχε στο μέτωπο. Αυτή είναι η αποδοχή που έχει από τον κόσμο ο μη … περιθωριακός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης ή όπως τον λένε τώρα τελευταία κάποιο συνάδελφοί του «Ο κυρ Γιάννης του Mega Channel και του ΔΟΛ» υπενθυμίζοντας ότι «αρχίζουν και περνούν τα χρόνια και κάπου όλα έχουν μία εξήγηση».


H αλήθεια είναι ότι ελάχιστα τον ενδιαφέρει η αποδοχή που έχει από το κοινό, αφού συνομιλεί μόνο με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Αλλά κι εκεί δεν τα πηγαίνει καλύτερα καθώς σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2008 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος άφησε ένα υπονοούμενο, το οποίο είχε προκαλέσει τρομερά μεγάλη αμηχανία στον τηλεαστέρα του Mega Channel 
«Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να σκέφτονταν ότι όταν ο Γιάννης Πρετεντέρης βγαίνει στο παράθυρο δίπλα στη Μάρα Ζαχαρέα που έλεγε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, μπορεί να έχουν συνεννοηθεί να πει εναντίον ενός υπουργού ο Πρετεντέρης αντί να το πει η Ζαχαρέα». 

Όλα αυτά για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το οποίο είχε ξεσπάσει τότε και είχε αποκαλύψει ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο Κώστας Βαξεβάνης, απάντησε στον Γιάννη Πρετεντέρη με αντικείμενο το πεδίο της δημοσιογραφικής έρευνας και μόνο «Ο Πρεντετέρης αποκάλεσε HOT DOC περιθωριακή δημοσιογραφία.Φαντάζομαι θα έχει να επιδείξει κ μια δημοσιογραφική επιτυχία για να του μοιάσουμε»

Παρακολουθείστε σε video κάποιες μεγάλες στιγμές του Γιάννη Πρετεντέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.