# #

3 Νοε 2012

Αμ έλα μ' που δεν κάνει λάθος η τρόικα...Στα τυφλά βάδιζε η τρόικα την προηγούμενη τριετία καθώς μεθοδολογικές αβλεψίες σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη καθιστούσαν αδύνατη την αποτίμηση της επίπτωσης των μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία. 
Το ΔΝΤ παραδέχθηκε στα μέσα της εβδομάδας ότι συστηματικά υποεκτιμούσε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην ελληνική περίπτωση. 
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ έκανε στα μέσα της εβδομάδας την αυτοκριτική του Ταμείου, παραδεχόμενος τις λανθασμένες προβλέψεις, και ταυτόχρονα διατύπωσε νέες, πιο ρεαλιστικές αναφορικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που θα πρέπει να εφαρμόζονται ανά χώρα.
Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ μιας χώρας αν ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα συγκεκριμένου ύψους. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία ήταν 0,5, ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έπρεπε να ανέρχεται στο 1,7-1,8.
   Μάλιστα! Τώρα καταλάβατε δηλαδή. Αποτέλεσμα ενός μικρού λάθους ήσαν όλα αυτά που επί  τρία σχεδόν χρόνια συμβαίνουν στην Ελλάδα σε βάρος των εργαζόμενων. Οι μισθοί καταβαραθρώθηκαν γιατί ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν ο σωστός. 
Οι άνεργοι φτάνουν πλέον, επίσημα, τα 1,3 εκατομμύρια από ένα μικρό λάθος της τάξης του 1,2-1,3 του ...
πολλαπλασιαστή. 
Μάλιστα τώρα που το καταλάβατε πρέπει βάσιμα πλέον να ελπίζετε. Να ελπίζετε πως σύντομα θα βρείτε δουλειά οι άνεργοι. Να ελπίζετε πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα. Να ελπίζετε πως το μικρό μαγαζί σας ή μικρή επιχείρησή σας που έκλεισε θα ξανανοίξει. Τόσο απλά. Έκαναν σας λένε ένα μικρό λάθος και τα λάθη είναι ανθρώπινα.
   Ας σοβαρευτούμε όμως λίγο. Όσο κι αν ελπίζουν οι θιασώτες του παλιού πως θα ξαναεπιστρέψουμε, μετά την ανακάλυψη του λάθους, στο 2008  πλανώνται οικτρά. Γιατί απλούστατα κανένα λάθος δεν έκαναν ούτε κανένα λάθος κάνουν. 
Οι ενέργειές τους και οι παρεμβάσεις τους είναι καλά στοχευμένες όσο κι αν δεν είναι και εξαιρετικά μελετημένες. Δεν τους ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Θα υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. Θα ζητήσουν συγγνώμη και θα προχωρήσουν. Έχουν μάθει να χειραγωγούν τον κόσμο. 
Εξάλλου για το λόγο αυτό συντηρούν χρεοκοπημένους τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. Για το λόγο αυτό έχουν στρατιές ολόκληρες καλοταϊσμένων και βαθειά ανήθικων «δημοσιογράφων». 
Στην ανάγκη, και για τους πιο απείθαρχους, στρατιές στρατιωτικοποιημένων σωμάτων αποκατάστασης της τάξης είναι έτοιμα να τους κατασπαράξουν. Τα τελευταία είναι κακοταϊσμένα  και γι αυτό αποτελούνται από αμόρφωτους και ανεγκέφαλους. Τι το χρειάζονται εξάλλου το μυαλό; Τα χέρια τους χρειάζονται και την ανυπαρξία συνείδησης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  Αφού είναι όλα έτσι ρυθμισμένα προχωρούν στην υλοποίηση του σχεδίου. Ποιού σχεδίου όμως; 
Όλοι πλέον οι ένθερμοι θιασώτες και διαπρύσιοι, μέχρι χθες, κήρυκες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από το 2010 και μετά σήμερα αποφαίνονται πως, δε μπορεί, όλα αυτά είναι ένα λάθος. Από την αρχή δεν το έλεγαν αυτοί; 
Αφήστε λοιπόν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις. Αφήστε τις απεργίας και τις διαδηλώσεις. Τώρα που κατάλαβαν το λάθος όλα θα διορθωθούν. Λοιπόν. Κανένα λάθος δεν υπάρχει. Όλα εξελίσσονται κανονικά. Οι εφαρμοζόμενες από τις αρχές του 2010 αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές είχαν σαν αφετηρία και σαν αφορμή το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Έτσι είπαν. Αυτό έπρεπε να μειωθεί. Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε το δημόσιο χρέος των χωρών μελών της ΕΕ το 2007 και το 2012.    
H συνέχεια στο συνημμένο αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.