# #

9 Αυγ 2012

Λύκος στα πρόβατα με... sms !!!


Λύκος στα πρόβατα με... sms
Η «εκδίκηση των αμνών» προς τους λύκους θα γίνει με... μικροτσίπ
 
 
Σύμφωνα με τον μύθο, κάποτε τα πρόβατα είχαν φωνή. Και καθώς μια μέρα συζητούσαν, προβληματίζονταν για το ποιόν θα έπρεπε να εκλέξουν ως αρχηγό τους. Ένας λύκος, περαστικός, άκουσε την συζήτηση, πλησίασε και τους παρέθεσε τα οφέλη που θα είχαν αν εξέλεγαν τον ίδιο ως αρχηγό τους. Τα πρόβατα πείστηκαν και έκτοτε έγιναν έρμαια των λύκων...

Ο μύθος επιχείρησε να εξηγήσει την πραγματικότητα. Στην Ελβετία, και πιο συγκεκριμένα στη... Γενεύη, ο βιολόγος Ζαν-Μαρκ Λαντρί, επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Ανακάλυψε σύστημα που δίνει στα πρόβατα την δυνατότητα να «στείλουν μήνυμα» στους βοσκούς, σε επικείμενη επίθεση λύκων. Συγκεκριμένα, ο ελβετικής καταγωγής επιστήμονας, τοποθέτησε στα πρόβατα κολάρο το οποίο παρακολουθεί τον χτύπο της καρδιάς τους και στέλνει γραπτό μήνυμα στον βοσκό όταν «ανιχνεύσει» αυξημένους χτύπους που υποδηλώνουν άγχος μπροστά σε κίνδυνο.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα δοκιμάζεται σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Λαντρί, ο οποίος μόλις πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές στις Ελβετικές Άλπεις, σε ένα κοπάδι 10 προβάτων, σκηνοθετώντας την επίθεση από δύο εκπαιδευμένα λυκόσκυλα.

Η συσκευή απευθύνεται σε βοσκούς που έχουν μικρά κοπάδια και δεν διαθέτουν τσοπανόσκυλα. Οι αυξανόμενες επιθέσεις λύκων δημιουργούν πολλά προβλήματα στους ελβετούς κτηνοτρόφους που συχνά αντιμετωπίζουν θανάτους, τραυματισμούς και διαλυμένα κοπάδια.

Οι πρώτες δοκιμές του πρωτότυπου κολάρου προβλέπονται να γίνουν το 2013 στην Ελβετία και την γειτονική Γαλλία, ενώ άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την καινούρια τεχνολογία. Στο μεταξύ, ο Λαντρί διερευνά την περαιτέρω εξέλιξή του, που θα δίνει στα πρόβατα την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τους λύκους. Το κολάρο θα μπορούσε να εφοδιαστεί με συσκευή που ο ήχος της θα απωθεί τους λύκους ή θα ψεκάζει αυτόματα χημικές ουσίες τρομάζοντας τον... «εχθρό».


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.