# #

5 Αυγ 2012

Κύπρος: Σκούρα τα βρήκε η τρόικα


Υπάρχουν λογιών λογιών διαπραγματεύσεις...

Υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε έναν δούλο και το αφεντικό του, κατά τις οποίες ο πρώτος προσέρχεται προκαταβολικά ηττημένος στο τραπέζι των «συζητήσεων», γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το μόνο που θα έχει αποκομίσει ως κέρδος στο τέλος είναι ο δωρεάν καφές και τα βουτήγματα που παραδοσιακά συνοδεύουν ανάλογες -ανούσιες- κουβέντες.

 Υπάρχουν όμως και οι αξιοπρεπείς, ισότιμες διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις που ακόμη και ο αδύναμος των συζητήσεων προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου απολύτως οριοθετημένος ως προς τις κόκκινες γραμμές που θα βάλει στις απαιτήσεις του ισχυρού. Για την πρώτη περίπτωση διαπραγμάτευσης, καλό είναι να μη μιλάμε, καθώς στη χώρα του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο δεύτερος τρόπος διαπραγμάτευσης είναι ο τρόπος τον οποίο επέλεξε η... Κύπρος για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη τροϊκανή λαίλαπα, την αντιπροσωπία των «κορακιών» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που για ακόμη μια φορά ζήτησε γην και ύδωρ προκειμένου να δανείσει εντόκως τον ευρω-οβολό τους.

 Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να βγάλουν εύκολα άκρη με τους Κυπρίους, οι οποίοι δεν ντρέπονται να πουν «όχι». 

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν οι τροϊκανοί, έπειτα από τον δεύτερο γύρο επαφών που είχαν, αναχώρησαν προχθές από τη Λευκωσία, συμφωνώντας ότι η συνέχιση των διαβουλεύσεων θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων. 

Η ουσία είναι πάντως ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τις δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφώνησε ανοιχτά με τις προσεγγίσεις της τρόικας στα θέματα που αφορούν τις περικοπές μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και την πρόταση μη καταβολής του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. 

Ο Κύπριος υπουργός δεν δίστασε να πει ακόμη ότι είναι «εγκληματικό» να δημιουργείται η εικόνα ότι «η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται υπό κατάρρευση».

 Τέλος, για την προσπάθεια της κυβέρνησης «ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός» από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν μίλησε στο ΡΙΚ και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής, ο οποίος τόνισε ότι το σύστημα της Κύπρου στηρίζεται στον κοινωνικό διάλογο και ότι για οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να προηγηθούν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.