# #

26 Νοε 2011

Πώς το δημόσιο χάρισε 3,9 εκατ. σε μεγαλοοφειλέτη



court
Οι φοροφυγάδες και η στάση τους είναι η μία όψη του νομίσματος για τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο.
Για τί η άλλη όψη είναι ... η μή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και η αδυναμία σε πολλές περιπτώσεις είσπραξης των χρεών. 

Την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, επιδίδονται σε σαφάρι για την τιμωρία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και την είσπραξη των χρεών, το ίδιο το κράτος ... χαρίζει χρέη εκατομμυρίων ευρώ. 

Λόγω ...
εκπρόθεσμης παραπομπής σε δίκη, μεγαλοοφειλέτης κατηγορούμενος γλίτωσε την καταβολή χρεών ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημοσίο καθώς το αδίκημα παραγράφηκε.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Άρτας το 2010 έκρινε ότι το χρέος των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο το οποίο βεβαιώθηκε στις 28.2.2003 και έγινε απαιτητό στις 28.6.2003 κατέστη ληξιπρόθεσμο εφόσον το κλητήριο θέσπισμα για την διωκόμενη αξιόποινη πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο επιδόθηκε στον οφειλέτη στις 21.7.2009. Δηλαδή μετά την παρέλευση πενταετίας, με συνέπεια να έχει παραγραφεί. 

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αρτας προσέφυγε στον Άρειο Παγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Πλημμελειοδικείου, ωστόσο η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι ορθώς το αδίκημα εχει παραγραφεί δεδομένου ότι είναι πλημμελημα.


1 σχόλιο:

  1. Έχω την εντύπωση ότι τα χρέη προς το Δημόσιο παραγράφονται μετά 10ετία και με εγκύκλιο Χριστοδουλάκη (2003;) στη 12ετία. Τι συμβαίνει; 5ετία είναι για οφειλές προς ιδιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.