# #

12 Φεβ 2011

Τα κολοκυθάκια είναι εξίσου όμορφα με τις ορχιδέες και επιπλέον τρώγονται...Επιθεση για την βιολογικη καλλιεργεια με σποροβομβες!



Πόλεμος λαχανικών με σποροβόμβες!

Ξεχάστε τα λουλούδια σε γλάστρες και τους φράχτες από θάμνους: μια ομάδα καλλιτεχνών από το Μπουένος Άιρες θέλει να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Αργεντινής σε... λαχανόκηπο, μετατρέποντας τα παραμελημένα πάρκα και τα διαζώματα των δρόμων σε καταπράσινες οάσεις ζαρζαβατικών.

Οι "Αρτικούλτορες" ακολουθούν τα χνάρια των "ανταρτών κηπουρών", οι οποίοι φυτεύουν λουλούδια σε άδεια οικόπεδα σε πόλεις από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη από τη δεκαετία του 1970, αλλά πήγαν την ιδέα αυτή ένα βήμα παραπέρα: εξορμούν "πάνοπλοι", με δενδρύλλια και σποροβόμβες --σπόρους καλυμμένους σε λάσπη για να τους πετούν σε άδειους χώρους-- με σκοπό να παράσχουν βιολογικά τρόφιμα στους κατοίκους της πόλης.....


"Θέλουμε να κάνουμε την πόλη ομορφότερη, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα κολοκυθάκια είναι εξίσου όμορφα με τις ορχιδέες και επιπλέον τρώγονται", είπε η συντονίστρια της ομάδας, Τζούντιθ Βιλαμαγιόρ ενώ πότιζε τα λαχανικά που είχε φυτέψει δίπλα σε ένα πάρκινγκ.

"Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι να βρίσκουν κολοκυθάκια, καρότα και κινόα ενώ κάνουν τη βόλτα τους... και να τους δείξουμε πώς να φροντίζουν τα λαχανικά", πρόσθεσε.

Οι "Αρτικούλτορες" --το όνομα σημαίνει "Καλλιτέχνες Καλλιεργητές"-- ξεκίνησαν τη δράση τους το 2009 και έκτοτε έχουν εκτοξεύσει χιλιάδες "σποροβόμβες" σε όλη την πόλη. Μολονότι η παραγωγή δωρεάν λαχανικών είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης της ομάδας, αποκαλούν τις... επιδρομές τους "παραστάσεις" που στοχεύουν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να σνομπάρουν τα σούπερ-μάρκετ και να προτιμήσουν τα βιολογικά προϊόντα. Η ομάδα δίνει μαθήματα σε σχολεία και τα μέλη της ενθαρρύνουν τους κατοίκους να φυλάνε τα κουκούτσια και τους σπόρους από τα φρούτα και τα λαχανικά για να καλλιεργούν δικά τους και να δημιουργούν λαχανόκηπους.

"Θα ξανάρθω σε μερικές εβδομάδες για να δω πώς πάνε τα φυτά... Ελπίζω κάποιος να τα ποτίσει", είπε ο Σολ Ουλάσια, ένας 29χρονος Μεξικανός φοιτητής, αφού φύτεψε δενδρύλλια καλαμποκιού σε έναν εγκαταλειμμένο δημόσιο κήπο.

Τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσουν τους κατοίκους να πάρουν τη σκυτάλη. Ένα οικόπεδο στη γειτονιά Σαν Τέλμο, όπου φύτεψαν κινόα, καρότα και αβοκάντο πριν από μερικούς μήνες, κατέληξε να γίνει σκουπιδότοπος. "Πρέπει να απομακρύνουμε τα σκουπίδια και να τους ενθαρρύνουμε να φροντίζουν τα φυτά. Δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο να βλέπουμε το γείτονα να ποτίζει ένα δημόσιο κήπο", είπε η Βιλαμαγιόρ.

Οι "αντάρτες κηπουροί" δρούσαν συνήθως τη νύχτα για να μην τους εντοπίζουν οι τοπικές αρχές, όμως οι "Αρτικούλτορες" υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν τους ενοχλεί. "Μόνο μία φορά με σταμάτησε ένας αστυνομικός και με ρώτησε αν στη βόμβα υπήρχαν σπόροι μαριχουάνας. Είπα όχι, του έδωσα μια βόμβα και αφού τη μύρισε, μας είπε να συνεχίσουμε", είπε ο καλλιτέχνης Μάρτιν Μαϊστρέλο.

http://apolitistosteki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.