# #

11 Φεβ 2011

Έχει μέλλον ο καπνός;


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Έχει μέλλον ο καπνός;

* ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΑΣ, ΑΘ.ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

* Π.ΚΙΑΦΑΣ: ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.


Υπάρχει μέλλον για τον καπνό στην Πιερία; Υπάρχει μέλλον για τους αγρότες και ιδιαίτερα για τους καπνοπαραγωγούς του νομού; Πώς μπορούν οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας να εξασφαλίσουν χρήματα που χάνουν εξαιτίας του καθεστώτος που επικρατεί; Τι μπορεί να διαπραγματευτεί η Ελλάδα στην Ε.Ε. ώστε ...ο αγροτικός κόσμος να μπορεί να ελπίζει;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τέθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποίησε η ΕΑΣ Πιερίας σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου στο δημαρχείο του τ. δήμου Δίου στην Κονταριώτισσα.

Η εκδήλωση

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής της ΕΑΣ, Αθανάσιος Γκουντάρας, ενώ στην αρχή της εκδήλωσης χαιρέτισαν οι αντιδήμαρχοι Μαρία Τσιμήτρη και Πέτρος Κιάφας, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Διονύσης Φόλιος. Ακόμη, δηλώσεις, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, παραχώρησε και ο τ. νομάρχης κ. Γ. Παπαστεργίου.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και πολλοί αγρότες, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε η συγκεκριμένη συνάντηση.

Ο αντιδήμαρχος Π. Κιάφας

Στον χαιρετισμό του ο αρμόδιος για αγροτικά θέματα αντιδήμαρχος, Πέτρος Κιάφας, συνεχάρη την ΕΑΣ Πιερίας αλλά τον διευθυντή κ. Γκουντάρα για τη συνάντηση και την υπεύθυνη ενημέρωση που η Ένωση πραγματοποιεί προς όφελος των καπνοπαραγωγών.
Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί η υπόθεση της καπνοκαλλιέργειας παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε το προϊόν αυτό να συνεχίσει να συντηρεί τους κατοίκους της περιοχής.
Τέλος, ευχήθηκε να πάνε όλα καλά στο μέλλον και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτοί οι κύριοι που αποφασίζουν για το μέλλον το δικό μας, να σκεφθούν και να πάρουν σοβαρά υπόψιν» τις ανησυχίες των καπνοπαραγωγών λαμβάνοντας ορθές αποφάσεις για την προοπτική αυτού του προϊόντος.
Η αντιδήμαρχος κ. Τσιμήτρη, που συντόνιζε τη συζήτηση, στον δικό της χαιρετισμό είπε μεταξύ άλλων ότι η νέα δημοτική αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες, όπως έκανε και ο πρώην δήμος Δίου. Και συμπλήρωσε ότι η στήριξη αυτή θα γίνει με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα δε με έργα που ήδη έχουν προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα που πρόκειται να συζητηθεί και ψηφιστεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Φόλιος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκουντάρα για την παρουσία του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν ενώ σημείωσε ότι στη συνέχεια έγιναν και προσπάθειες από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση απωλειών από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών.

Ο κ. Γκουντάρας

Ο διευθυντής της ΕΑΣ κ. Γκουντάρας μιλώντας σε απλή γλώσσα για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας δεν παρέλειψε, αρχικά, να αναφερθεί και στο παρελθόν και να κάνει λόγο για λάθη που έγιναν το 2003, όταν η Ελλάδα είχε και το προνόμιο να είναι προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μίλησε όμως και για λάθη που έγιναν στη συνέχεια, δηλαδή το 2004, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» σήμερα οι καπνοπαραγωγοί. Αντίθετα, εξήρε τις θετικές, όπως είπε, και προς τη σωστή κατεύθυνση προσπάθειες που είχε κάνει ο τ. υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός.
Όπως είπε, εάν τη διετία 2003 και 2004 είχαν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις στην Ελλάδα και εάν είχε γίνει οργανωμένη προσπάθεια της χώρας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξελίξεις στον καπνό θα ήταν διαφορετικές από αυτές που σημειώνονται σήμερα.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η καπνοκαλλιέργεια πρέπει να παραμείνει ως βασική καλλιέργεια στην Πιερία. Και πρόσθεσε ότι θα ήταν έγκλημα η εγκατάλειψή της σε έναν νομό που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και που για κάμποσες τουλάχιστον περιοχές, όπως οι ορεινές, ο καπνός αποτελεί μοναδική λύση.
Ολοκληρώνοντας δε την άποψή του για παραμονή της καπνοκαλλιέργειας στην Πιερία υπογράμμισε ότι ο καπνός πρέπει να παραμείνει ο βασικός πυλώνας αγροτικής ανάπτυξης στον νομό καθώς επίσης και βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στις οικονομικές απώλειες των καπνοπαραγωγών της χώρας αναφέρθηκε σ’ ένα ποσό της τάξης των 568.000.000 ευρώ, είπε ότι τα χρήματα αυτά είναι των παραγωγών καπνού και συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα πρέπει να διοχετευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πάλι στους καπνοπαραγωγούς.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε κάποιες λύσεις που μπορούν να δοθούν, κατέθεσε κάποιες προτάσεις και μίλησε επίσης για διαπραγματεύσεις που είναι ανάγκη να γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υποστήριξε ότι οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών είναι μεν καλές ως προτάσεις αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν παντού και σημείωσε ότι πρέπει να μελετηθούν εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις για συμπληρωματικό εισόδημα των αγροτών. Επιπλέον μίλησε και για αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας, για οργανωμένες πλέον καλλιέργειες καθώς και για άλλους τρόπους προώθησης – διάθεσης προϊόντων.

Προβληματισμός καπνοπαραγωγών

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Γκουντάρας έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν και δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους αγρότες ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος και για άλλες ενημερωτικές συναντήσεις.
Επίσης, δήλωσε ότι έχει και την καλή διάθεση να εξυπηρετήσει τον αγροτικό κόσμο που τον επισκέπτεται στο γραφείο του στην ΕΑΣ, με στόχο να επιλυθούν βασικά ή επιμέρους προβλήματα και θέματα, ώστε οι αγρότες να επιλέξουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν.
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Γκουντάρα, σε δηλώσεις τους κάποιοι καπνοπαραγωγοί μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν προβληματισμένοι από κάποιες εξελίξεις σχετικά με την καπνοκαλλιέργεια.
Εξέφρασαν πάντως την ικανοποίησή τους, επειδή, όπως ανέφεραν, ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας ήταν αναλυτικός ως προς τα θέματα που τους απασχολούν γύρω από τον καπνό ενώ χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι ο κ. Γκουντάρας τούς πρότεινε και κάποιες λύσεις.
Επίσης, οι καπνοπαραγωγοί εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο στην ΕΑΣ όσο και στον δήμο Δίου-Ολύμπου, στον δήμαρχο κ. Παπαθανασίου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Κιάφα, για τη συνεργασία τους με την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις και ενημερώσεις βοηθούν τον αγροτικό κόσμο να πάρει τις σωστές αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα στον τομέα του καπνού. 
A.Γαλανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.