# #

7 Ιουλ 2010

η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου,

Η Σερβία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τον διεθνή παράγοντα στο Κόσοβο, εάν αυτός δεν σταματήσει να στηρίζει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Πρίστινας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Η συνεδρίαση συνεκλήθη εκτάκτως, λόγω της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κόσοβο, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας Σέρβος γιατρός και τραυματίστηκαν άλλα έντεκα άτομα. Ο Σέρβος πρόεδρος υπογράμμισε πως ο μόνος τρόπος για την εδραίωση της σταθερότητας στο Κόσοβο είναι η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Έξι Σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση, στην Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα,...
 που πυροδότησε ένταση στην περιοχή, ο Τάντιτς έκανε λόγο για μια ακόμη «καταστροφική συνέπεια ενός δόλιου σχεδίου, που υποστηρίζει κατά ένα μέρος το λεγόμενο Γραφείο του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, του οποίου προΐσταται ο Πίτερ Φέιθ, για μονομερή επιβολή ενός παράνομου και μη επιθυμητού καθεστώτος, σε αυτό το τμήμα της επαρχίας μας».

Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει πως «τίποτα παρόμοιο με αυτό που συνέβη την Παρασκευή δεν θα επαναληφθεί» και ότι «το παράνομο γραφείο (της κυβέρνησης του Κοσόβου) στη βόρεια Μιτρόβιτσα, θα παραμείνει κλειστό».
Ο Τάντιτς τόνισε πως η EULEX θα πρέπει, άμεσα, να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες όλων των εγκλημάτων κατά Σέρβων του Κοσόβου και ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που φρουρούν τα ορθόδοξα σερβικά μνημεία στο Κόσοβο.

Το Βελιγράδι, σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος, δεν πρόκειται να ανεχτεί προσπάθειες μονομερούς επιβολής, από την πλευρά της Πρίστινας, λειτουργίας γραφείων, δικαστηρίων και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, στις τοπικές σερβικές κοινωνίες. Ο ίδιος είπε ακόμη πως, μετά τα βίαια γεγονότα του Μαρτίου του 2004, η διεθνής κοινότητα «επιβράβευσε το πογκρόμ των Σέρβων, που ενορχήστρωσαν οι Αλβανοί του Κοσόβου, αναγνωρίζοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» και εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει ενθάρρυνση προς την Πρίστινα να καταφύγει και πάλι στη βία.

Ο Τάντιτς είπε χαρακτηριστικά ότι «η αλήθεια για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, όσο άβολη κι αν είναι για μερικούς, είναι ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη και σταθερότητα, καθώς η ειρήνη είναι προϊόν συμφωνίας, όπως και η σταθερότητα είναι προϊόν συναίνεσης».

Αναφερόμενος στην αναμενόμενη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως το Δικαστήριο δεν θα προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυτής. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τάντιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά δεν πρόκειται, επίσης, ποτέ να σταματήσει να αναζητεί συμβιβαστική λύση.

Πηγή:http://www.agelioforos.gr/ ........http://kontiloforos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.