# #

7 Ιουλ 2010

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Κόσοβο;

Δεν γνωρίζαμε ούτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Χασίμ Θάτσι (ποτέ δεν ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς τέτοια συνάντηση) ούτε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου (ποτέ δεν έχει γίνει δήλωση αλλαγής της ελληνικής θέσης στο συγκεκριμένο θέμα). Αυτό ισχυρίζεται ο Χασίμ Θάτσι στο τελευταίο τεύχος του εβδομαδιαίου σερβικού περιοδικού ΝΙΝ. Η συνέντευξή του...
 έχει τον τίτλο «Σημαντικότερη για μένα είναι η σερβική αναγνώριση» και υπότιτλο «Στις Βρυξέλλες συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου και νομίζω ότι τα ….

πράγματα κινούνται στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και από την πλευρά της Ελλάδας, Ισπανίας, Σλοβακίας, Κύπρου και Ρουμανίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη Ρωσία».
Στις δηλώσεις του προς τη δημοσιογράφο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, εκφράζει την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για συναντήσεις με τη σερβική πλευρά, αποκλείει όμως κατηγορηματικά οποιουδήποτε είδους συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι η ύπαρξη του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους είναι μη αναστρέψιμη. Ερωτηθείς σχετικά με το ποια, κατά τη γνώμη του, είναι η πιο σημαντική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός Θάτσι δήλωσε ότι «όλες οι αναγνωρίσεις έχουν τη σημασία τους, αλλά μία αναγνώριση από τη Σερβία θα είχε ξεχωριστό νόημα, διότι έχουμε πικρές εμπειρίες από το παρελθόν και πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Ερωτηθείς στη συνέχεια ποιο είναι το όριο που διατίθεται να διαβεί η πλευρά της Πρίστινας, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή την τόσο εξαιρετική για αυτήν αναγνώριση, ο Θάτσι σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τη Σερβία ως κράτος, γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά. Γνωρίζω, όμως, ότι στο Βελιγράδι ξέρουν ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και εμένα με έχουν διαβεβαιώσει ότι το Βελιγράδι κάποια μέρα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο». Σε διαδοχικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου σχετικά με το ποιος το επιβεβαίωσε, ποιοι υψηλά ιστάμενοι και πού, ο Χασίμ Θάτσι έκανε λόγο για υψηλόβαθμους επισήμους, οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα στην κυβέρνηση, στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στην ερώτηση για ποιο λόγο η Πρίστινα δεν διατίθεται να διαπραγματευθεί για το καθεστώς έπειτα από την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο Χ. Θάτσι δήλωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. «Ολοκληρώσαμε σχεδόν τρία χρόνια συνομιλιών με το Βελιγράδι. Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα. Δεν υπάρχει επιστροφή. Η εδαφική ακεραιότητα είναι κατοχυρωμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτό αποτελεί έναν εφιάλτη για τη νοοτροπία Μιλόσεβιτς, η οποία εξακολουθεί να επιβιώνει σε μερικούς κύκλους του Βελιγραδίου», σημείωσε ο Θάτσι.

http://palladion1.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.