# #

4 Μαρ 2010

Σε γενική απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία


Σε γενική απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην Πορτογαλία και δοκιμασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας, που δέχεται πιέσεις από τις αγορές για να μειώσει τις δαπάνες, μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον στα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Τα συνδικάτα στην Πορτογαλία τονίζουν ότι εδώ και χρόνια επιδεινώνεται η κατάσταση των εργαζομένων, καθώς έχουν κοπεί διάφορες παροχές και έχουν μειωθεί οι συντάξεις, ενώ ήδη φέτος ανακοινώθηκε πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 10% -το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια- και έχουν μειωθεί δραματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται σε μία περίοδο κινητοποιήσεων και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.

Τα πορτογαλικά συνδικάτα προειδοποιούν και με άλλες κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση αποφασίσει το πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, κάτι που είναι υπό εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.