# #

3 Μαρ 2010

μην καθεστε....βγειτε στον δρομο...διαδηλωστε....μας μαμανε χωρις σαλιο


Δεν έχει σημασία αν κάνετε κάθε πρωί τζόγκινγκ ή αν επισκέπτεστε τακτικά το γυμναστήριο.

Εφόσον περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ημέρας καθισμένος διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπάθειας, διαφόρων καρκίνων και πρόωρου θανάτου.

Ανεξάρτητα από το αν γυμνάζεστε ή όχι, το να κάθεστε για μακρές περιόδους- στο αυτοκίνητό σας, στο γραφείο σας, στον καναπέ του σπιτιού σας- σας κάνει κακό. Η καρέκλα σας είναι ο εχθρός σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα αρκετών πρόσφατων μελετών.

Αν εξετάσει κανείς μόνο υγιείς ανθρώπους που γυμνάζονται τακτικά, αυτοί που κάθονται περισσότερο στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας έχουν μεγαλύτερες περιφέρειες και χειρότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα απ΄ ό,τι αυτοί που κάθονται λιγότερο. Μεταξύ αυτών που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, αυτοί που ασκούνται είναι εξίσου υπέρβαροι με αυτούς που δεν ασκούνται: η καθιστική ζωή φαίνεται ότι αναιρεί μερικά από τα οφέλη του τζόγκινγκ.

Γιατί όμως το να κάθεσαι κάνει κακό; Η απάντηση φαίνεται πως έχει δύο μέρη. Κατ΄ αρχάς, το να κάθεσαι είναι από τα πιο παθητικά πράγματα που μπορείς να κάνειςκαις περισσότερη ενέργεια ακόμη και μασώντας τσίχλα. Σε σύγκριση με το να κάθεσαι, το να στέκεσαι όρθιος είναι σκληρή δουλειά, καθώς τεντώνονται οι μύες των ποδιών και λειτουργούν οι μύες της πλάτης και των ώμων· επίσης, όταν στέκεσαι όρθιος, συχνά ρίχνεις το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο. Έτσι καις ενέργεια.

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε πόση ώρα θα κάθεστε, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ας υποθέσουμε ότι κοιμάστε οκτώ ώρες την ημέρα και γυμνάζεστε άλλη μία. Και πάλι σας μένουν 15 ώρες δραστηριοτήτων και την περισσότερη ενέργεια θα την κάψετε μέσα σ΄ αυτό το 15ωρο.

Συνεπώς η πρόσληψη βάρους είναι συχνά το σωρευτικό αποτέλεσμα μιας σειράς από μικρές αποφάσεις: ανεβαίνετε από τις σκάλες ή με το ασανσέρ; Στέλνετε e-mail στον συνάδελφο στην άλλη άκρη του διαδρόμου ή σηκώνεστε και πηγαίνετε ώς το γραφείο του; Όταν επιστρέφετε σπίτι, ασχολείστε με τα φυτά στη βεράντα ή κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση; Περπατάτε μέχρι το γωνιακό κατάστημα ή πηγαίνετε με το αυτοκίνητό σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.