# #

28 Φεβ 2010

ενισχυει τη μνημη ο μεσημεριατικος υπνος....

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά νέες πληροφορίες, ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες.

Εθελοντές που κοιμήθηκαν για 90 λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας είχαν καλύτερη απόδοση σε νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν κοιμήθηκαν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημίου του Berkeley στην Καλιφόρνια παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο.

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τον ύπνο τα τελευταία χρόνια έχουν αποτύχει να φτάσουν σε καταληκτικές αποδείξεις σχετικά με την αξία του μεσημεριανού ύπνου.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος μπορεί ενδεχομένως να χρειάζεται ύπνο για να επεξεργαστεί τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις, δημιουργώντας χώρο για να μαθευτούν νέα γεγονότα. Στο πείραμα, 39 υγιείς ενήλικες πέρασαν από δύσκολη δοκιμασία μάθησης το πρωί με παρόμοια αποτελέσματα, πριν οι μισοί από αυτούς κοιμηθούν για μεσημέρι. Όταν επαναλήφτηκαν οι εξετάσεις, όσοι είχαν κοιμηθεί είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με όσους δεν είχαν κοιμηθεί.

Έλεγχοι στην ηλεκτρική ικανότητα του εγκεφάλου υπέδειξαν ότι η διαδικασία αυτή μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνει σε φάση ύπνου- μεταξύ βαθέως ύπνου και ύπνου ονείρων- όταν αναμνήσεις που βασίζονται σε γεγονότα μετακινούνται από την προσωρινή αποθήκευση στον ιππόκαμπο σε άλλη περιοχή, τον προμετωπιαίο φλοιό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Matthew Walker, ανακοίνωσε στο Συνέδριο του AAAS στο Σαν Ντιέγκο, ότι ο ύπνος όχι μόνο επιδιορθώνει τις βλάβες της παρατεταμένης αϋπνίας, αλλά ωθεί κάποιον πέρα από την κατάσταση που ήταν πριν κοιμηθεί το μεσημέρι.

Ο Derk-Jan Dijk, του Surrey Sleep Research Centre, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας έχει ξεχωριστά οφέλη έναντι του να κοιμάται κάποιος μια φορά μόνο το 24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.