# #

1 Μαρ 2010

Ο σεισμος ταραξε τη μιση υδρογειο.....


Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν από τον Παναμά μέχρι την Ιαπωνία και από τον Ισημερινό ώς τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Ο σεισμός των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εδώ κι έναν αιώνα και προκάλεσε αναταραχή στο μισό ημισφαίριο.

Oι νεκροί στη Χιλή είχαν ξεπεράσει χθες το βράδυ τους 700, όταν έγινε γνωστό πως μόνο στην παραλιακή πόλη Κονστιτουσιόν, 350 χλμ. νοτιοδυτικά του Σαντιάγο, 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Στις σεισμόπληκτες περιοχές οι διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν σε επιζώντες παγιδευμένους στα ερείπια. Εκατό άνθρωποι βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια μιας δεκατετραόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην Κονσεπσιόν. Οι σεισμόπληκτοι ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια ανακοίνωσε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να εκτιμηθούν οι ζημιές. Και χθες άρχισαν λεηλασίες. Στην Κονσεπσιόν, τη μεγαλύτερη πόλη (200.000 κάτοικοι) κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει πλήθη που λεηλατούσαν ένα σούπερ μάρκετ. «Ο κόσμος έχει μείνει χωρίς φαγητό», λέει ο Ορλάντο Σαλασάρ. «Η μόνη επιλογή είναι να έρθουμε εδώ και να πάρουμε μόνοι μας πράγματα». Η κυβέρνηση έστειλε τον στρατό να συνδράμει την αστυνομία ενώ αργά χθες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κονσεπσιόν και το Μαουλέ.

Στην περιοχή της Κονσεπσιόν, δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν, αυτοκίνητα συνθλίφτηκαν κάτω από τα ερείπια, δρόμοι κόπηκαν στα δύο και γέφυρες κατέρρευσαν, όπως η μεγάλη οδογέφυρα πάνω από τον ποταμό Μπίο Μπίο. Το πανεπιστήμιο ήταν μεταξύ των κτιρίων που έπιασαν φωτιά στην πόλη από διαρροές στο δίκτυο φυσικού αερίου. Φυλακισμένοι δραπέτευσαν από μια γειτονική φυλακή. Η πόλη Κούρικο, 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, υπέστη καταστροφή. «Το 90% του ιστορικού κέντρου έχει ισοπεδωθεί. Πρόκειται για το 60% του Κούρικο» λέει ο δημοσιογράφος Μαρτσέλο Βάσκες.

Συναγερμός για τσουνάμι
Το τσουνάμι που προκάλεσε ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στο νησί Ροβινσώνας Κρούσος στα ανοικτά της Χιλής, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται. Στην ηπειρωτική χώρα, κύματα που έφταναν σε ύψος τα 2,30 μέτρα πλημμύρισαν τμήμα του λιμανιού Ταλκαχουάνο, κοντά στην Κονσεπσιόν. Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες καταστροφής σε παραλιακές πόλεις. Η πόλη Γιόκα, σε απόσταση 130 χλμ. από το Κούρικο, σαρώθηκε από ένα γιγάντιο κύμα, ενώ το τσουνάμι έπληξε άλλες 10 παραλιακές τοποθεσίες της Κεντρικής Χιλής. Συναγερμοί για τσουνάμι ήχησαν σε όλο τον Ειρηνικό, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στην Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και τη χερσόνησο Καμτσάτκα στη Ρωσία κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι κύματα ύψους 3 μέτρων ή μεγαλύτερα μπορεί να έπλητταν την ακτή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, όμως τα κύματα ήταν ευτυχώς μικρότερα (το ψηλότερο που έφτασε στο λιμάνι Κούτζι της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας ήταν 1,2 μέτρο) και δεν προκάλεσαν ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.