# #

24 Μαρ 2014

Η "περίεργη" προσφορά Λάτση για το Ελληνικό!


Με μια προσφορά που τουλάγχιστον ως περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί επιχείρησε η Lamda Development να «βάλει στο χέρι» το «φιλέτο» του Ελληνικού, αλλά η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποφάσισε να ζητήσει από την εταιρεία του ομίλου Λάτση να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά ως τις 26 Μαρτίου.
Φαίνεται, όμως, ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, καθώς η προσφορά Λάτση είναι σχεδόν ...
40% χαμηλότερη από τη μάλλον υπερβολικά χαμηλή ανεξάρτητη αποτίμηση του Ελληνικού, που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ:
-          Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε χθες πρώτα την ανεξάρτητη έκθεση αποτίμησης του Ελληνικού, που προσδιορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δίκαιη αξία της παραλιακής έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο μάλλον ταπεινό ποσό των 700 εκατ. ευρώ.
-          Όμως, η προσφορά της κοινοπραξίας της Lamda Development, την οποία αποσφράγισε αμέσως μετά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ήταν μόλις 430 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 40% χαμηλότερη και από τη χαμηλή ανεξάρτητη αποτίμηση του Ελληνικού!
-          Καθώς ο διαγωνισμός του ενός υποψηφίου για το καλύτερο κρατικό φιλέτο φάνηκε να εξελίσσεται σε φάρσα (ή, ακόμη χειρότερα, σε σκάνδαλο), η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει βελτιωμένη προσφορά. Όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, «σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τη Lamda Development να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά έως την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014».
Μετά τις εξελίξεις αυτές, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να δούμε να εξελίσσονται τις επόμενες ημέρες: η Lamda Development να δίνει πράγματι μια βελτιωμένη προσφορά, που θα καλύπτει το ύψος της ανεξάρτητης αποτίμησης, ώστε να δώσει το πρόσχημα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να κατακυρώσει υπέρ της το διαγωνισμό. Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, πάντως, και το ενδεχόμενο να μην αυξήσει τελικά η κοινοπραξία την προσφορά κατά 270 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, με συνέπεια να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία.
Πάντως, το θέμα του Ελληνικού αναμένεται να λάβει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει... στη γωνία για να καταγγείλει το διαγωνισμό για την πώληση του Ελληνικού ως σκάνδαλο. Σε πρόσφατη εκδήλωση για Ελληνικό, όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για τη μετατροπή της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ο Αλ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι το Ταμείο «είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο από μόνο του, ένα εκτροφείο σκανδάλων».
Είχε προειδοποιήσει, μάλιστα, ότι όλες οι συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων που καταρτίζει το ΤΑΙΠΕΔ «θα επανελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα και ως προς τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές που σύντομα θα δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ».
Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει ότι θα ακυρωθούν συμβάσεις «όπου η νέα Βουλή θα κρίνει, ότι το δημόσιο συμφέρον δεν διασφαλίζεται», ενώ θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες: «Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί. Όσοι με πράξεις ή παραλήψεις έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.