27 Απρ 2013

Εγκαταλείπουν την Κύπρο οι ξένες τράπεζες και πρώτες απ όλες οι ρώσικες..


Κυπριακή ΔημοκρατίαΚυπριακή Δημοκρατία
“ Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου πλήττονται όλες οι υπόλοιπες τράπεζες στη χώρα ”


Την πόρτα εξόδου από την Κύπρο φαίνεται να ανοίγει πρώτος ο τραπεζικός ρωσικός όμιλος VTB στη θυγατρική τους στην Κύπρο, Russian Commercial Bank (RCB), γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για την εικόνα της χώρας.

Σχετική είδηση της εφημερίδας «Times» της Μόσχας επιβεβαίωσε με σαφήνεια ο εδώ επικεφαλής της RCB με δηλώσεις στον «Φ», Βλαντιμίρ Ποπώφ. Είπε πως ούτε τα νέα διατάγματα λύνουν το θέμα των συναλλαγών και ότι με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να λειτουργήσει η Τράπεζα. Άφησε μάλιστα αιχμές πως στην...
προσπάθεια που καταβάλλεται για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου πλήττονται όλες οι υπόλοιπες τράπεζες στη χώρα. «Τράπεζα χωρίς πελάτες δεν είναι τράπεζα», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες, που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους.

Με τη συνέχιση των μέτρων, υπογράμμισε ο κ. Popov, οι πελάτες των τραπεζών σπρώχνονται εκτός Κύπρου και αυτό συνιστά καίριο πλήγμα για την ίδια τη χώρα. Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Χέμπερτ Μόος, οικονομικού διευθυντή της VTB, στην εφημερίδα «Times» της Μόσχας, ότι ο όμιλος πρόκειται να αποχωρήσει σταδιακά από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι σοβαρές καταγγελίες και παράπονα γίνονται και από άλλες ξένες τράπεζες στην Κύπρο. Κινήσεις κι από άλλες τράπεζες Την ίδια ώρα, μεγάλοι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι προβληματίζονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μετά και από συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα, προχώρησε σε άρση των τραπεζικών περιορισμών για τους ξένους πελάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αυτό τέθηκε κατ’ επανάληψη επιτακτικά ενώπιον της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας από αξιωματούχους τους από την πρώτη μέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με αξιωματούχο γνωστού τραπεζικού κολοσσού, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, το διάταγμα αποτελεί την πρώτη κίνηση, αλλά δεν είναι αρκετή. «Θα πρέπει να δούμε στην πράξη, από εβδομάδας, πώς θα εφαρμοστεί αυτό το διάταγμα. Όμως θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η Κύπρος να είναι μέλος της Ευρωζώνης και οι πελάτες τους να μην μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις συναλλαγές τους, όπως γίνεται με τους πελάτες τους σε άλλα υποκαταστήματα τους εντός της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, άλλες τραπεζικές πηγές γνωστού ξένου ομίλου, αναφέρουν ότι οι πελάτες τους διαμαρτύρονται σε καθημερινή βάση για την όλη κατάσταση, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά αυτό μεταφράζεται σε ζημιά, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πελάτες τους.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος
http://www.periodista.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.