# #

6 Απρ 2013

Ο Άσαντ απειλεί ανοικτά την Τουρκία


Ο Άσαντ απειλεί ανοικτά την Τουρκία
Συνέντευξη σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανόητο» και «ανώριμο» τον τούρκο πρωθυπουργό, ενώ προειδοποίησε πως η πτώση του καθεστώτος του θα προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο» στη Μέση Ανατολή και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή για πολλά χρόνια.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως αν...
διασπαστεί η Συρία και αν αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας οι δυνάμεις των τρομοκρατών, αυτό θα επεκταθεί άμεσα και στις γειτονικές χώρες» επισήμανε ο Αλ Άσαντ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ulusal και στην εφημερίδα Aydinlik, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην σελίδα του σύρου προέδρου στο Facebook.
«Έπειτα, θα προκληθεί το φαινόμενο ντόμινο ακόμα και σε χώρες μακριά από τη Μέση Ανατολή που θα σημαίνει αστάθεια για πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες» πρόσθεσε.
Ο Αλ Άσαντ κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι είπε ψέματα σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους. «Η φωτιά στην Συρία θα φτάσει στην Τουρκία. Δυστυχώς (ο Ερντογάν) δεν βλέπει αυτήν την πραγματικότητα. Ο Ερντογάν συνεργάζεται με το Ισραήλ για την καταστροφή της Συρίας, όμως το συριακό κράτος δεν έπεσε και οι Σύροι αντιστάθηκαν» συμπλήρωσε.
«Η τουρκική κυβέρνηση συμμετέχει άμεσα στο θάνατο του συριακού λαού. Ο Ερντογάν προσπαθεί να αναπαράγει το μαύρο παρελθόν ανάμεσα στους Άραβες και τους Τούρκους» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ανόητους και ανώριμους ηγέτες να καταστρέψουν αυτήν την σχέση» ανάμεσα σε Τούρκους και Άραβες, είπε.
Παράλληλα, με αφορμή την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να παραχωρήσει την έδρα της Συρίας στην αντιπολίτευση, ο Αλ Άσαντ αμφισβήτησε τη νομιμότητα του οργανισμού. Επέμεινε, επίσης, ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση πρέπει να γίνει χωρίς ξένη επέμβαση, αφού -όπως είπε- «η χώρα ανήκει στους Σύρους και αυτοί πρέπει να συζητήσουν το τι θέλουν».
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταφέρθηκε και εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας: «Από την εμπειρία μας των 30 χρόνων, γνωρίζουμε πως πρόκειται για οπορτουνιστές που χρησιμοποιούν την θρησκεία για δικό τους όφελος».
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν εξεγερθεί κατά του Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ της δεκαετία του '80. Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης αυτής προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Χάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.