# #

3 Απρ 2013

Πώς να κερδίζετε ή να χάνετε 30 λεπτά ζωής κάθε μέρα


the-true-cost-of-risky-behavior_1
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία μας και ότι η κατανάλωση λαχανικών κάνει καλό. Όμως, πόσο καλό ή κακό κάνουν; 
Χωρίς σαφή αντίληψη του κινδύνου ή της ανταμοιβής, είναι περισσότερο δύσκολο να αποφασίσουμε να περιορίσουμε το τσιγάρο ή να τρώμε περισσότερες μερίδες μπρόκολο.
Δεν αρκεί να γνωρίζουμε απλώς ότι κάτι είναι επικίνδυνο. Τα ερωτήματα που έρχονται αυθόρμητα είναι: "Σε σύγκριση με τι;" και "Ποιος είναι ο αντίκτυπος στο προσδόκιμο της ζωής μας;".
Για ν' απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα, ο καθηγητής βιοστατικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, David Spiegelhalter, επεξεργάστηκε ένα τεράστιο όγκο στατιστικών πινάκων και αντιστοίχισε τον κίνδυνο σε απλές μονάδες που τις ονόμασε Μικροζωή (Microlife). Η κάθε Μικροζωή αντιστοιχεί σε 30 λεπτά.
Όπως φαίνεται στα τρία τελευταία γραφήματα της παρακάτω εικόνας, με την πάροδο του χρόνου οι κακές συνήθειες επιταχύνουν τη γήρανση, ενώ οι καλές συνήθειες την επιβραδύνουν. Σε κανέναν δεν αρέσει να γερνάει πιο γρήγορα...
Αναλυτικότερα, διαπιστώνουμε από το πρώτο γράφημα:

  • Εφόσον καπνίζετε δύο τσιγάρα την ημέρα, χάνετε 30 λεπτά από τη ζωής σας.
  • Ασκούμενοι για 20 λεπτά, κερδίζετε δύο μονάδες Μικροζωής, δηλαδή μία ώρα επιπλέον ζωής. Για τα επόμενα 40 λεπτά άσκησης, κερδίζετε 1 μονάδα Μικροζωής, δηλαδή 30 λεπτά ζωής. Οπότε, έστω και 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να κάνουν την διαφορά.
  • Αν καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, επιβραβεύετε τον εαυτό σας με 2 ώρες επιπλέον ζωής.
  • Ένα αλκοολούχο ποτό σε καθημερινή βάση (10 γραμμάρια) προσθέτει μισή ώρα ζωής. Ωστόσο, για κάθε επόμενο ποτό που θα καταναλώσετε στη συνέχεια , αφαιρείτε 15 λεπτά ζωής. Δηλαδή αρκούν δύο ποτά μετά το πρώτο για να χάσετε όλο το κέρδος που είχατε με την κατανάλωση ενός ποτού.
  • Για κάθε πέντε κιλά που είστε υπέρβαροι, χάνετε καθημερινά μισή ώρα ζωής.
  • Εφόσον είστε αδρανείς και κάθεστε για διάρκεια 2 ωρών, χάνετε επιπλέον μισή ώρα ζωής.
  • Με κάθε μία μερίδα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε, χάνετε μισή ώρα ζωής. Μπορείτε να την αναπληρώσετε τρώγοντας λίγα παραπάνω (1.25 μερίδα) φρούτα και λαχανικά.
Web
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.