# #

13 Ιουλ 2012

Είναι γεγονός: η τρόικα μας κόβει και την μπάλα!


Του Βασίλη Σαμπράκου
Η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, ο ένας πίσω από τον άλλο οι μεγάλοι ελληνικοί σύλλογοι σοκάρονται αυτές τις μέρες μπροστά στην διαπίστωση ότι η πλατιά μάζα των οπαδών τους μένει, στις πράξεις, ασυγκίνητη μπροστά στο δράμα τους. 
Σύλλογοι με εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς οπαδούς εκπέμπουν πλέον SOS με κάθε τρόπο, φτάνουν να πείθουν ότι περνούν δραματικές ώρες και ότι έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη την στήριξη των φίλων τους μέσα από την αγορά ενός φτηνού εισιτηρίου διαρκείας ή έστω μιας προσφοράς μερικών δεκάδων ευρώ για να επιβιώσουν. 
Και βλέπουν μόνο μερικές χιλιάδες ανθρώπους, ο κάθε σύλλογος, να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Και σοκάρονται οι μέτοχοι, όπου υπάρχουν, και αυτοί που διοικούν τους συλλόγους μπροστά στην διαπίστωση της μικρής ανταπόκρισης.
Ναι, η αντίδραση του κόσμου είναι σοκαριστική για...
κάποιον που δεν ζει εδώ, ή δεν ζει ανάμεσά μας, δηλαδή στο βάθος της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.
 Σοκάρει, για παράδειγμα, Ελληνες που ζουν χρόνια μακριά από την Ελλάδα και δυσκολεύονται να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να μην σπεύδει ο κόσμος να ανταποκριθεί σε καλέσματα τόσο συγκινητικά όσο αυτό του Θωμά Μαύρου, ή των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού μέσα από τα τηλεοπτικά σποτς.
 Σοκάρει, η κατάσταση, και αρκετούς από εμάς, τους επαγγελματίες παρατηρητές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που συγκρίνουμε την σημερινή συμπεριφορά των ποδοσφαιρόφιλων με αυτή που έδειχναν από την αρχή της προηγούμενης 10ετίας μέχρι και πριν από περίπου δύο χρόνια. Σοκάρει, η κατάσταση, κυρίως όσους δεν έχουν καταλάβει σε ποια Ελλάδα ζουν σήμερα.
Στην Ελλάδα των 1,5 εκατ. ανέργων, στην Ελλάδα της οποίας το περίπου 70% απαντά, σε έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ότι δεν έχει λεφτά ούτε για μια μέρα θερινών διακοπών μακριά από το σπίτι, δηλαδή ότι δεν θα πάει καθόλου διακοπές, στην Ελλάδα που στήνεται στην ουρά στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ για να κάνει νέα ρύθμιση σε οφειλή των 50 και 70 ευρώ, το αντίθετο θα έπρεπε να μας σοκάρει: 
δηλαδή το ότι βρίσκονται κάποιες χιλιάδες Ελληνες που έχουν σήμερα την άνεση και το προνόμιο να δίνουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για να προμηθευτούν ένα εισιτήριο διαρκείας ή να πληρώσουν ένα χαράτσι για την επιβίωση της αγαπημένης τους ομάδας.
Στην Γερμανία ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε «αναγκάστηκε» χθες να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία από τους φίλους της Μπάγερν και να απολογηθεί, μετά την εξάντληση των εισιτηρίων περίπου 1,5 μήνα πριν από την έναρξη της Μπουντεσλίγκα, προς αυτούς που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο και δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ούτε έναν αγώνα της στο νέο πρωτάθλημα. 
Τα 39.500 διαρκείας έκαναν φτερά σε χρόνο dt, όπως όμως και τα απλά εισιτήρια, που οδηγούν την Μπάγερν στην εκτίμηση ότι στη νέα σεζόν θα περάσουν από την «Αλιάντς Αρίνα» περισσότεροι από 1,1 εκατ. φίλαθλοι μόνο στους αγώνες πρωταθλήματος.
Αυτή η σύγκριση θα ήταν το πιο απλό παράδειγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε μια συζήτηση με την Αγκελα Μέρκελ, που ξέρει μπάλα, για να τη βοηθήσει να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Είναι τόσο απλό: μας κόβουν και την μπάλα.
Ματαιοπονούν σήμερα αυτοί που παλεύουν να σώσουν τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Αρη; 
Όχι. Αν όμως ακόμη πιστεύουν ότι θα χρηματοδοτηθούν μόνο ή κυρίως από τον κόσμο τους, σίγουρα ναι. 
Αν ακόμη το πιστεύουν, ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Πηγή : nova sportfm

2 σχόλια:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.