# #

13 Ιουλ 2012

Πέφτουν στοιχήματα...


Πέφτουν στοιχήματα

Είχε ορίζοντα τετραετίας. Προγραμμάτιζε για διετία. 

Της δίναμε έξι μήνες. 

Τελικά, μήπως θα πέσει μαζί με τα πρώτα φθινοπωρινά φύλλα; Μόλις τελειώσουν τα περίφημα μπάνια του λαού;

Μιλώ για την τρικολόρε κυβέρνηση με τους 179 βουλευτές που μας προέκυψε μετά τις εκλογές. Αυτήν με τον "αριστερό Καρατζαφέρη", όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Χάρρυ Κλυνν, και που δεν ήταν καθόλου απαραίτητος, αφού το πρώτο και το τρίτο κόμμα ήταν υπεραρκετά.

Τι είχαμε την πρώτη κιόλας εβδομάδα;

 Πρωθυπουργό με αποκόλληση και υπουργό Οικονομικών με λιποθυμικές τάσεις! 

Τελικά, ο υπουργός παραιτήθηκε, διότι -είπανε- δεν του έδιναν συμβούλους τον Στουρνάρα και τον Γιαννίτση.

Παραδόξως, νέος υπουργός διορίστηκε ο ένας από το παρεάκι, ο οικονομολόγος Γ. Στουρνάρας! 

 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Παρά το όνομά του, ο αξιότιμος αυτός κύριος έχει ένα ...βιογραφικό να! -με το συμπάθειο. Ο Γιώργος Τοζίδης στον Δρόμο της Αριστεράς, φ. 30.6.12, μας θυμίζει τα εξής:
 1. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων στην κυβέρνηση Σημίτη αποδέχθηκε την ισοτιμία δραχμής - ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέκυπταν από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξυπηρετώντας τα γερμανικά (κυρίως) εμπορικά συμφέροντα.
   
2. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (δεξαμενή «σκέψης» του ΣΕΒ) υπερθεμάτισε για την υλοποίηση των μνημονίων, επιμένοντας ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας) και στο άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων (δηλαδή, στη δημιουργία μονοπωλίων), δημοσιεύοντας μελέτη που εκτιμούσε ότι έτσι θα πετυχαίναμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε 5 χρόνια.

3Το 1999 η Εμπορική τράπεζα πούλησε τις μετοχές της Ιονικής που κατείχε στην Alpha Bank έναντι 226 δισεκατομμυρίων δρχ. (περίπου 663 εκατ. ευρώ), παρά την αντίθεση των διεθνών της συμβούλων, που πρότειναν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η τότε διοίκηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ισχυροποίησή της Εμπορικής. Την επόμενη χρονιά, ο νέος διοικητής Γ. Στουρνάραςεπένδυσε τεράστια κεφάλαια στο Χρηματιστήριο, τα οποία έχασαν το 63% της αξίας τους όταν αυτό κατέρρευσε. 
Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια, η διοίκηση του κ. Ι. Στουρνάρα «απώλεσε» στο ΧΑΑ το 82% του τιμήματος που εισέπραξε από την πώληση της Ιονικής τράπεζας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας. 
Αυτό διευκόλυνε την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό της κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της Εμπορικής τράπεζας (στην οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια ο πολύς κ. Γ. Προβόπουλος).


Αυτός είναι ο άνθρωπος που στείλαμε για αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά δήλωσε στους Financial Times:"Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία"!

 
Τις προάλλες παραιτήθηκε ο υφυπουργός Υγείας Ν. Νικολόπουλος, βέρος νεοδημοκράτης. Στην αρχή επιχείρησαν να τον διαβάλουν -ότι θέλει να πάει στον Καμμένο- αλλά αυτός επιμένει ότι αιτία είναι η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

 
Σήμερα ακούσαμε έκπληκτοι ότι η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη (της ΔΗΜΑΡ) δήλωσε στη ΝΕΤ, "Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες". Τι τις θέλει τις αρμοδιότητες; Δεν είδε τα χαΐρια του Λοβέρδου;


Πριν από λίγο έληξε η συνάντηση των τριών αρχηγών και του Γ. Στουρνάρα. Δεν τα σπάσανε. Όχι ακόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.