# #

11 Ιουλ 2012

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ


ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Απ’ τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα ο Όλυμπος είναι το μοναδικό ίσως βουνό που κατάφερε να διατηρήσει τη μυθικότητα και τη μεγαλοπρέπειά του. 

Αντικρίζοντας το βουνό και τις κορυφές του αλλά προπαντός ανεβαίνοντας στον Όλυμπο νιώθεις πως οι θεοί ποτέ δεν έφυγαν απ’ τα παλάτια τους κι ότι κάπου θα συναντήσεις τις Μούσες. 

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν διάφορες απόψεις. Πιθανόν να προέρχεται από το ρήμα "λάμπω."
Η περιοχή γύρω...
από τον Όλυμπο κατοικήθηκε απ’ τους αρχαίους χρόνους. Στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και τούτο φαίνεται από το ότι ήταν το κέντρο της ελληνικής θρησκευτικής συνείδησης, η κατοικία των 12 θεών, των Μουσών και πολλών άλλων θεοτήτων.Αυτό επίσης μαρτυρούν τα ερείπια των αρχαίων πόλεων Λείβηθρα, Πύθιο, Δίον.
Στα βυζαντινά χρόνια ο Όλυμπος μάλλον αγνοείται (θεωρείται κέντρο ειδωλολατρίας). Στα χρόνια όμως της τουρκοκρατίας ξαναβρίσκει όλο του το μεγαλείο, αφού είναι σύμβολο και συνώνυμο της λευτεριάς. Αρματωλοί και κλέφτες ζούνε πάνω στο βουνό και είναι το ορμητήριό τους. Πολύ σημαντικός επίσης είναι και ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. 

Ο Όλυμπος βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Λάρισας και Πιερίας, χωρίζει τη Θεσαλία από τη Μακεδονία. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος με υψόμετρο 2.917 μ στην κορυφή Μύτικας. Άλλες κορυφές είναι το Σκολιό με υψ. 2.911 μ, το Στεφάνι με υψ. 2.909 μ,ο Προφήτης Ηλίας με υψ. 2.803 μ και άλλες.
Έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. 

Η χλωρίδα και η πανίδα του είναι μοναδικές. Πάνω από 1.700 είδη φυτών έχουν καταγραφεί. Τα 23 από αυτά ευδοκιμούν μόνο στον Όλυμπο. 

Επίσης 32 είδη θηλαστικών ζουν στις πλαγιές του και 105 είδη πουλιών πετούν στις κορυφές του.
Μοναδικές στιγμές θα ζήσει όποιος επισκεφτεί τον Όλυμπο.

Πολλές διαδρομές και πολλά μονοπάτια μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης και να θαυμάσει την άγρια ομορφιά, την επιβλητικότητα του βουνού. 

Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι από το Λιτόχωρο αφού υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο Σταυρό (υψ. 945 μ) και από κει στα Πριόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι ασφαλτοστρωμένο. Σε πολλά ειδικά διαμορφωμένα σημεία της διαδρομής ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μοναδικά τοπία. Στο Σταυρό και στα Πριόνια μπορεί να βρεί καφέ, φαγητό. Μέχρι τα Πριόνια μπορεί να φτάσει επίσης κάποιος περπατώντας 5-7 ώρες και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τους Μύλους του Λιτοχώρου. Η ανάβαση θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό πεζοπόρο ή ορειβάτη. Στο δρόμο θα συναντήσει και το ιστορικό μοναστήρι του "Αγίου Διονυσίου."
Στον Όλυμπο λειτουργούν και οργανωμένα καταφύγια:

Σπήλιος Αγαπητός σε υψ 2.100 μ. από Μάιο – Οκτώβριο με δυνατότητα φιλοξενίας 90 ατόμων. Προσφέρει στέγη, φαγητό, ποτά.

Χρήστος Κάκαλος σε υψ 2.650 μ. με δυνατότητα φιλοξενίας 18 ατόμων

Γιόσος Αποστολίδης σε υψ 2.740 μ. με δυνατότητα φιλοξενίας 80 ατόμων.



Από τα καταφύγια αυτά ξεκινούν διαδρομές για το Μύτικα. Σημαντική βοήθεια στους ορειβάτες αλλά και τους απλούς επισκέπτες προσφέρει ο Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου τηλ.2352084544

Τηλέφωνο φύλακα καταφυγίου Σπήλιος Αγαπητός 2352081800begin_of_the_skype_highlighting  2352081800 end_of_the_skype_highlighting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.