# #

21 Ιαν 2011

Στάση πληρωμών κηρύσσει το υπ. Εξωτερικών...???


Της Δωρας Aντωνιου
Ενώπιον οικονομικού αδιεξόδου, με ορατές επιπτώσεις στη λειτουργία διπλωματικών αρχών του εξωτερικού, αλλά και στην οργάνωση διπλωματικών αποστολών, βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, εξαιτίας της αυστηρής τήρησης από το υπουργείο Οικονομικών των περιορισμών στην εκροή κεφαλαίων που έχουν προϋπολογισθεί για τη λειτουργία του....
κρατικού μηχανισμού. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει ότι ανά μήνα θα εκταμιεύεται για κάθε υπουργείο το 7% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των υπερβάσεων που συνήθως καταγράφονται στο κλείσιμο του χρόνου. Αυτές οι υπερβάσεις –εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις από το 2010– ήταν η πρώτη δαπάνη που στο υπουργείο Εξωτερικών διαπίστωσαν ότι αδυνατούσαν να καλύψουν, με βάση τα νέα δεδομένα. Πρόκειται, δε, για οφειλές κυρίως από προμήθειες υλικών, που ακόμη δεν έχουν εξυπηρετηθεί.
Το μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, που προέκυψε, αφορά την αδυναμία στελέχωσης διπλωματικών αρχών, αλλά και την πληρωμή ενοικίων για τη στέγασή τους. Οπως αναφέρουν πηγές του ΥΠ.ΕΞ., οι δαπάνες για τη μετακίνηση προσωπικού ουσιαστικά καταβάλλονται δύο φορές τον χρόνο. Στην αρχή του έτους, οπότε και γίνονται οι τοποθετήσεις για το νότιο ημισφαίριο, και στα μέσα του έτους, οπότε, αντίστοιχα, γίνονται οι τοποθετήσεις για το βόρειο ημισφαίριο. Αυτή τη στιγμή, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες και έχουν γίνει οι τοποθετήσεις, δεν υπάρχουν χρήματα που απαιτείται να καταβληθούν ώστε να μετακινηθούν τα στελέχη, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.
Παράλληλα, αυτή την εποχή γίνεται η ανανέωση της μίσθωσης κτιρίων που ενοικιάζονται για τη στέγαση διπλωματικών υπηρεσιών, για τα οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το μίσθωμα δεν καταβάλλεται μηνιαίως. Ετσι, η καθυστέρηση στην καταβολή μισθώματος προκάλεσε την κατάθεση αίτησης εξώσεως για το ελληνικό προξενείο στο Λος Αντζελες. Χρειάστηκε κατεπείγουσα διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκταμιευθεί κατ’ εξαίρεσιν το ποσόν για την καταβολή των μισθωμάτων, η οποία επεκτάθηκε σε όλο το Δημόσιο, μια και ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και με την ενοικίαση κτιρίων και σε άλλους φορείς και υπηρεσίες. Η δημοσιονομική αυστηρότητα έπληξε ακόμη και τα επίσημα ταξίδια και αποστολές, για τα οποία δεν υπάρχουν κονδύλια για τα οδοιπορικά.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι τα διαθέσιμα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, όπως για παράδειγμα η πληρωμή λογαριασμών, είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να απειλούνται υπηρεσίες ακόμη και με διακοπή ηλεκτροδότησης. Οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν έως τώρα για αντιμετώπιση της κατάστασης σε υπηρεσιακό επίπεδο, προσέκρουσαν στην επιμονή των στελεχών του υπ. Οικονομικών ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέκκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, επιμονή που δεν εκάμφθη ούτε με το επιχείρημα των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τις ανάγκες για αξιοπρεπή διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Το θέμα μετατοπίζεται, πλέον, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.
Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.