# #

20 Νοε 2010

Πώς να καταλάβεις ότι ο υπολογιστής σου έχει ιό .

Help_Key
 
Η σύγχρονη εποχή της πληροφορικής με τον τεράστιο όγκο πληροφορίας να ταξιδεύει σε κάθε άκρη του πλανήτη με πολύ μεγάλη ευκολία είναι συνάμα και γεμάτη με επικίνδυνο λογισμικό για τον υπολογιστή σου.
Προγραμματιστές σε διάφορες χώρες βρίσκουν χρόνο να δημιουργήσουν προγράμματα που μπορούν από το να σου σπάνε απλά τα νεύρα με διάφορα μηνύματα έως και να σου κλέβουν όλα τα προσωπικά δεδομένα.
Τα προγράμματα αυτά είναι γνωστά με
την ευρύτερη έννοια του "ιού", ωστόσο χωρίζονται σε πολλές υπο-κατηγορίες που δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε διεξοδικά στο τρέχον άρθρο.
Ο στόχος όλων μας είναι πλέον να χρησιμοποιούμε ειδικό λογισμικό antivirus και να προσέχουμε να αποφεύγουμε τις γνωστές παγίδες που στήνουν οι επιτήδειοι.
Τι γίνεται λοιπόν αν δεν έχεις εγκατεστημένο ένα τέτοιο πρόγραμμα ή αν έχεις καιρό να το ενημερώσεις;
Το Men's Lounge καταγράφει τις συμπεριφορές του υπολογιστή που θα πρέπει να σε θορυβήσουν και να σε κάνουν να ψαχτείς, καθώς και περιπτώσεις που θα πρέπει να προσέξεις:...

1) Pop Up παράθυρα
Αν κατά τη διάρκεια της πλοήγησής σου στο διαδίκτυο εντοπίσεις μια μεγάλη σειρά από pop-up (αναδυόμενα) παράθυρα να εμφανίζονται συνεχώς και να σου αναφέρουν πως ο υπολογιστής σου χρειάζεται να κατεβάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μην τα εμπιστευτείς. Αν το μήνυμα δεν προέρχεται από το πρόγραμμα προστασίας που χρησιμοποιείς, μην προχωρήσεις σε κανένα download. Επειδή μάλιστα ορισμένοι ιοί βρίσκουν τρόπους να σου δείχνουν πως προέρχονται από το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, προσπάθησε να κλείσεις το παράθυρο, να ενημερώσεις το antivirus σου και να του ορίσεις να ξεκινήσει το σκανάρισμα.

2) Συχνό κρασάρισμα στο pc 
Αν ο υπολογιστής σου έχει χάσει την σταθερότητά του και αρχίσει να κρασάρει συχνά (μπλε οθόνες κτλ), μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις την αναζήτηση της αιτίας με ένα scan. Αν το σύστημα κρασάρει όταν τρέχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα, τσέκαρε μήπως τα αρχεία του εν λόγω προγράμματος έχουν μολυνθεί.

3) Σας σέρνεται ο υπολογιστής;
Αν ο υπολογιστής σου έχει αρχίσει να σέρνεται χωρίς να "τρέχεις" κάποιο βαρύ πρόγραμμα, είναι πιθανό να έχεις προσβληθεί από κάποιο malware, που αντλεί πόρους από το σύστημα.

4) Προβλήματα με drives
Αν αρχίσεις να λαμβάνεις "περίεργα" μηνύματα ότι ορισμένα drives του συστήματος δεν είναι πλέον προσπελάσιμα ή ότι συγκεκριμένα περιφερειακά δεν μπορούν πλέον να εντοπιστούν, πιθανότατα έχεις προσβληθεί από κάποιον ιό.

5) Μεγάλα αρχεία
Σε περίπτωση που εντοπίσεις τυχαία κάποια αρχεία, τα οποία μεγαλώνουν σε όγκο χωρίς να τα πειράζεις ή να τα χρησιμοποιείς, καλό θα ήταν να αρχίσεις να ψάχνεσαι.

6) Περίεργα μηνύματα στο outlook
Αν σε ενημερώσουν φίλοι σου ότι λαμβάνουν περίεργα μηνύματα από το Outlook σου, προφανέστατα έχεις πέσει θύμα...
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι καθαρά ενδεικτικές και θα πρέπει να σε θορυβήσουν και να δραστηριοποιηθείς. Σε περίπτωση που τσιγκουνεύεσαι να δώσεις 30-50 ευρώ το χρόνο για ένα πρόγραμμα antivirus, προσπάθησε να βολευτείς με κάποιες δωρεάν λύσεις παρά τις "σπασμένες" εκδόσεις του NOD ή του Norton. Οι... φτηνές λύσεις πιθανότατα μετά από λίγο να σταματήσουν να σου δουλεύουν ή ακόμη και αν δεν σταματήσουν, δε θα μπορούν να ενημερώνονται από την αντίστοιχη εταιρία, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως δε θα μπορούν να σε προστατέψουν και κατάλληλα.

Μια εξαιρετική και δωρεάν λύση είναι το Avast, το οποίο μπορείς να βρεις από τη διεύθυνση http://download.cnet.com/Avast-Free-Antivirus/3000-2239_4-10019223.html?part=dl-85737&subj=dl&tag=button.

 melwdosmaravel.blogspot
 http://i-diadromi.blogspot.com

2 σχόλια:

 1. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231068220

  ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θεωρώ το Avira, σαν ένα από τα καλύτερα δωρεάν antivirus.
  Χρησιμοποιεί ελάχιστους από τους πόρους του συστήματος, απλούστατο στην εγκατάσταση, ανελλιπής καθημερινή ενημέρωση και του προγράμματος και του antivirus.

  Μπορείτε να το κατεβάσετε από http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus

  Συγκριτικά τεστ διαφόρων antivirus μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση
  http://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/corporate-reviews

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.