# #

18 Νοε 2010

Πόσο στυγνός μπορεί να είναι ένας πολιτικός για να παίζει με το μέλλον της χώρας του λες και είναι χαρταετός. Οκ, το καταλαβαίνω, άμα έχεις την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να σε προστατεύουν, μπορείς να γλιτώσεις σχεδόν από τα πάντα.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, η κυβέρνηση μάζεψε με συνοπτικές διαδικασίες τα όσα χίλια μύρια μας έλεγε «ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» και έβαλε την τζίφρα για «όσα μέτρα θέλετε, εμείς θα τα πάρουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα».
Αμέσως δόθηκε η απαραίτητη γραμμή για διαρροές ότι η τρόικα ζητάει τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το Γιούρογκρουπ είπε όχι στην επιμήκυνση του μνημονίου, όχι στον καταμερισμό των επιπλέον μέτρων σε άλλες χρονιές, η Γερμανία φταίει για όλα και μας υποχρεώνει να αυξήσουμε τους φόρους, και πάει και πάει και πάει.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ουδέποτε έθεσε θέμα παράτασης του μνημονίου ο Γιώργος Παπανδρέου στον Νικολά Σαρκοζί ή σε άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο. Ουδέποτε ζητήθηκε επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών - όπως τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- όρων του μνημονίου (αν ήταν επαχθείς τότε γιατί τους δέχτηκε εξαρχής). Ουδέποτε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετέφερε στους συναδέλφους του στο Γιούρογκρουπ αίτημα να χαλαρώσουν λίγο οι πιέσεις και να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ουδέποτε τέθηκε βέτο από πλευράς κυβέρνησης...
στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όλα κινούνται στην σφαίρα της επικοινωνιακής επιρροής που τείνει να μας καταβάλει, να μας θολώσει την ματιά, να μας πνίξει.
Ο Παπανδρέου στο BBC, στο CNN, στο Reuters. O Παπακωνσταντίνου στο Βloomberg, τους Financial Times, την Wall Street Journal. Λένε, λένε, λένε.  Αλλά από ουσία τίποτα. Καμία απολύτως στρατηγική. Μόνο κοροϊδία, που αγγίζει πλέον τα όρια της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πόσο στυγνός μπορεί να είναι ένας πολιτικός για να παίζει με το μέλλον της χώρας του λες και είναι χαρταετός. Οκ, το καταλαβαίνω, άμα έχεις την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να σε προστατεύουν, μπορείς να γλιτώσεις σχεδόν από τα πάντα.
Χθες ακούσαμε για τις μάχες που δίνει η κυβέρνηση εντός και εκτός. Για τον ελληνο-γερμανικό πόλεμο. Για το μπλοκ χωρών του Νότου που θα δημιουργήσει ο ΓΑΠ απέναντι στην Μέρκελ. Όλα τα ίδια με τις ίδιες πληροφορίες. Η επιβολή των επιπρόσθετων μέτρων πέρασε απλά σαν μια είδηση φυσιολογική. Ούτε πως ,μέχρι προχθές οι κυβερνώντες έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα. Βέβαια οι αντικρουόμενες πληροφορίες που πέφτουν βροχή, πιάνουν τόπο, αφού ο κόσμος μπερδεύεται, δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι όχι, τελεί σε κατάσταση σύγχυσης και έτσι η κοινωνική αντίδραση αργεί.
Χθες ακούσαμε επίσης ότι «κλείδωσε» ο προϋπολογισμός του 2011. Μα πως κλείδωσε βρε παιδιά αφού ο Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους εταίρους του ότι τα νούμερα θα αναθεωρούνται μέχρι την ψήφιση του, τα Χριστούγεννα; Εξ ου και η καθυστέρηση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης. Σήμερα ουσιαστικά κατατίθεται στην βουλή ακόμα ένα προσχέδιο που θα αλλάξει ανάλογα με το πόση μεγάλη θα είναι η μαύρη τρύπα των εσόδων μέχρι να κλείσει ο χρόνος. Αυτό σημαίνει κι άλλα μέτρα.
Οκ, η Μέρκελ παίζει το παιχνίδι της και θέλει να το παίξει κυρίαρχος της νέας οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Αυτή είναι η στρατηγική της. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας της. Ο αυστριακός υπουργός οικονομικών εξυπηρετούσε τα δικά του. Δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τις δόσεις, ούτε η ανάγκη νέων μέτρων , εάν η κυβέρνηση έκανε απλά την δουλειά της. Όταν είσαι εκτός στόχων συνεχώς, δίνεις δικαιώματα. Όταν δεν έχεις αναπτυξιακή πολιτική, δίνεις δικαιώματα. Όταν για 6 συνεχόμενους μήνες διαβεβαιώνεις τους ευρωπαίους ότι όλα βαίνουν κατά γράμμα, δίνεις δικαιώματα. Όταν εξαπολύεις επιθέσεις σε άλλα κράτη χωρίς ουσιαστικά να αποσκοπείς σε κάτι, δίνεις δικαιώματα. Όταν μετά από τόσο καιρό το μόνο που έχεις να δείξεις είναι η μείωση του ελλείμματος που ήρθε μόνο από τις αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δίνεις δικαιώματα.
Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Παπακωνσταντίνου έπρεπε να παρουσιάσει στους ομολόγους του, την Τρίτη, τα σχέδια της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό του 2011. Δεν παρουσίασε τίποτα! Επανέλαβε τις γνωστές δεσμεύσεις, είπε κάτι γενικόλογα και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του. Δεν ήταν μόνο η Γερμανία και η Αυστρία. Πολλές χώρες διεμήνυσαν ότι βαρέθηκαν να δίνουν λευκές επιταγές στην Ελλάδα και πλέον απαιτούν να δουν στην πράξη τα λόγια της κυβέρνησης. Γι αυτό και είπαν ότι δεν θα εκταμιεύονται άλλες δόσεις του δανείου εάν δεν έχουν προηγουμένως υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις. Το αυτονόητο δηλαδή.  Αλλά είπαμε, όταν κοιτάμε στον καθρέφτη βλέπουμε δαίμονες.
ΥΓ : «Είπατε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Τους είπατε πόσο θα διαρκέσει η ύφεση; Ήσασταν ειλικρινείς μαζί του; Πως θα μειώσετε το έλλειμμα; Θα κάνετε απολύσεις στο δημόσιο; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν σας εμπιστεύεται» είπε ο δημοσιογράφος του BBC στον ΓΑΠ. Η απάντηση ήταν Καραμανλική. Ένας μονόλογος 5 λεπτών χωρίς να δοθεί καμία εξηγηση.

Εγραψε παλι η Κουκιδα απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.