# #

10 Μαΐ 2015

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – Κουμάνοβο – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες – Οι Σέρβοι συγκεντρώνουν δυνάμεις στο Πρέσεβο (vid)


Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, ότι η αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της πόλης Κουμάνοβο έληξε με την εξάλειψη της αλβανικής ομάδας, οι μάχες συνεχίζονται από το πρωί την Κυριακής.
Ανταλλαγή πυρών ακούγονται μέσα στην πόλη, το Κουμάνοβο είναι αποκλεισμένο, ενώ πολλοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πληγείσα περιοχή.
Αρκετές εκατοντάδες Αλβανών διέφυγαν στη..
γειτονική Σερβία, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συγγενείς στο νοτιότερο τμήμα της.
Την ίδια στιγμή το Βελιγράδι αποστέλλει δυνάμεις στο Πρέσεβο με σκοπό την ασφάλεια της περιοχής και την μη διείσδυση ανδρών του UCK με σκοπό την πρόκληση σύρραξης και στην νότιο Σερβία. Είναι προφανές ότι εκτυλίσσεται σχέδιο ανάφλεξης στην περιοχή με τους Αλβανούς να παίζουν τον πρώτο ρόλο στις επιθυμίες του «βαθέως» αμερικανικού κράτους.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της FYROM χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση των περιοχών του Κουμάνοβο που πλήττονται από τον συνεχιζόμενο ανταρτοπόλεμο.
Επτά μέλη της αστυνομίας μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί, ενώ η κυβέρνηση, η οποία λογοκρίνει τη ροή των πληροφοριών από την πόλη, δεν κάνει καμία αναφορά για θανάτους Αλβανών, ούτε αμάχων.
Ο διεθνής μαραθώνιος των Σκοπίων, έχει ακυρωθεί λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ως ημέρα πένθους σε όλη την επικράτεια της πΓΔΜ.
Συγκρούσεις που θυμίζουν την ένοπλη σύρραξη του 2001 διεξάγονται από χθες στο Κουμμάνοβο, με τουλάχιστον έξι νεκρούς και τριάντα τραυματίες Σκοπιανούς αστυνομικούς.
Bίντεο από τις μάχες έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί και πέντε ένοπλοι από τους αλβανόφωνους εισβολείς που εισήλθαν στην πόλη μέσω του Κοσόβου. Είναι σαφές ότι υπάρχουν σχέδια δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» τα οποία άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή μόλις η Ρωσία ανακοίνωσε τον αγωγό που θα φέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και τις χώρες από τις οποίες θα διέλθει.
Η υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.
Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματα του, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).
Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.
Oι 30 ένοπλοι Αλβανοί που παραδόθηκαν είναι της οργάνωσης UCK. Σήμερα τα αλβανικά μέσα δημοσιεύουν την επιστολή που παρέδωσαν στα μέσα, στο Γόστιβαρ, και που χαρακτηρίζονται ως «δυνάμεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»
Η υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθε στα Σκόπια μέρος των ενόπλων. Εικάζεται ωστόσο ότι είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ.
Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας. Ομως ο αριθμός τους για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10 Μαϊου) και την αυριανή (Δευτέρα 11 Μαΐου) ημέρες πένθους, εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.