# #

9 Μαρ 2015

Σκληρή αντιπαράθεση - «πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί;»

- Μ. Γλέζος: Δειλία των κυβερνήσεων - Να μην τολμήσει κανείς να κουρέψει τα χρέη των Γερμανών 
- Ν. Χριστοδουλάκης: Ωρα να συμψηφίσουμε το κατοχικό δάνειο με τις οφειλές

Νέο γύρο εθνικού διαλόγου και σκληρής αντιπαράθεσης τόσο για το ύψος των οφειλών όσο και για τη μέχρι τώρα στάση των κυβερνήσεων, προκαλεί η αποκάλυψη της απόρρητης έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το «κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μανώλης Γλέζος σε δήλωση του πρός «το Βήμα» μιλά για «δειλία κυβερνήσεων» οι οποίες δεν διεκδίκησαν το κατοχικό δάνειο, υποστηρίζει ότι το ύψος της καταστροφής και του αναγκαστικού δανείου αποτυπώνεται στην έκθεση Αγγελόπουλου και προειδοποιεί ότι «κανείς δεν μπορεί να κουρέψει το χρέος της ναζιστικής γερμανίας».

Την ίδια στιγμή ο.. πρώην υπουργός Οικονομικών καθηγητής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης με δήλωση στο «Βήμα» τονίζει ότι ήρθε η ώρα της διεκδίκησης και του συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με την δανειακή βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από την Γερμανία μετά το 2010, και υποστηρίζει ότι "την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου δεν την απαιτεί μόνο η ιστορική μνήμη, αλλά την επιτάσσει και η κοινή λογική"- "κουρεύοντας" όμως το ύψος του δανείου.

Οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν και το κλίμα που θα επικρατήσει στη διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή και - όπως είχε προγραμματιστεί - θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδος προκειμένου να ενημερωθεί για την έκθεση και να καθορίσει το πλάνο των εργασιών της.

Μ. Γλέζος: Δειλία των κυβερνήσεων

Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, σήμερα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος δήλωσε στο "Βήμα": 
-"Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εμείς συζητάμε ακόμα για τις ανεπούλωτες πληγές εκείνης της περιόδου στο σώμα της Ελλάδας.

Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για τη δειλία τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και αυτά που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει, όπως και για τη σιγή τους σε κρίσιμες περιστάσεις.
Αυτό όμως που συντελέστηκε τώρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Κανείς δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει μέχρι σήμερα την ακρίβεια της Έκθεσης Αγγελόπουλου, που υπολόγιζε το ύψος του αναγκαστικού δανείου που είχαν λάβει οι κατακτητές από την κατεχόμενη Ελλάδα.

Το συνολικό ποσό του επονείδιστου εκείνου δανείου ανερχόταν στα 45 εκατομμύρια χρυσές λίρες, δηλαδή 4,050 δισ δολάρια.

Μόνοι τους οι κατακτητές το αποφάσισαν, μόνοι τους όρισαν το ύψος του και απλώς ανακοίνωσαν στη δωσιλογική κυβέρνηση τι έπρεπε να πληρώσει. Από το ποσό αυτό, τα 3,5 δισ δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 αναλογούσαν στη ναζιστική Γερμανία και το υπόλοιπο στους Ιταλούς και Βούλγαρους συμμάχους τους.

Γιατί πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το 1941 εισήλθαν 500.000 Γερμανοί στρατιώτες, 250.000 Ιταλοί και 60.000 Βούλγαροι. Πέραν όμως αυτών, η Ελλάδα υποχρεώθηκε, κατ' εξαίρεση, να διατρέφει και το εκστρατευτικό σώμα του Ρόμμελ στην Αφρική (Africa Corps).

Στην πράξη, τι σήμανε αυτό το αναγκαστικό δάνειο, κανείς σήμερα δεν μπορεί να το αντιληφθεί και να το αποτιμήσει.
Γιατί σήμανε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πείνα συμπατριώτες μας. Λίγοι είμαστε πια εκείνοι που μας καταδιώκουν ακόμα οι εικόνες των αποσκελετωμένων νεκρών κάθε μέρας, να οδηγούνται στα νεκροταφεία, σωριασμένοι πάνω σε αυτοσχέδια καρότσια.

Τολμούν τώρα κάποιοι να κουρέψουν το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας. Αλλά τον αριθμό των νεκρών Ελλήνων από τον λιμό που αυτό ακριβώς το δάνειο προκάλεσε κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να κουρέψει".

Ν. Χριστοδουλάκης: Ωρα να συμψηφίσουμε το κατοχικό δάνειο με τις οφειλές

-«Το Κατοχικό Δάνειο που εξαναγκαστικά απέσπασε η Ναζιστική Γερμανία από την Ελλάδα την περίοδο 1942-44 είναι μια διεκδίκηση με όλα τα νομικά στηρίγματα για να ευδοκιμήσει.

Δεν συμπεριελήφθη στις απαιτήσεις στην Διάσκεψη του Παρισιού το 1946 και δεν συμψηφίστηκε στον διακανονισμό της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953.
 Επίσης δεν εξαιρέθηκε από την Συμφωνία 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας.

Σήμερα πλέον έχει υπολογισθεί με αντικειμενικό τρόπο και αυτό επιτρέπει την οριστική διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Καθώς η πρώτη έχει μεγάλο χρέος και η δεύτερη μεγάλη ανάπτυξη, η προφανής λύση θα ήταν ο άμεσος συμψηφισμός του κατοχικού δανείου με την δανειακή βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από την Γερμανία μετά το 2010.

Μια τέτοια ενέργεια θα μειώσει την αίσθηση της αδιαφορίας που νιώθει η Ελλάδα για το ζήτημα και θα βοηθήσει στην εγκατάλειψη των αρνητικών προτύπων που πλάθονται από τους λαϊκιστές των δύο χωρών εναντίον αλλήλων.
Επιπλέον θα τερματίσει την ανεύθυνη εσωτερική δημαγωγία ότι το Κατοχικό Δάνειο δήθεν αποτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια Ευρώ και αν το παίρναμε θα λύναμε αυτομάτως το πρόβλημα του χρέους, όπως διαδίδουν διάφοροι παράγοντες για να υποδαυλίσουν την ελληνο-γερμανική έριδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου δεν την απαιτεί μόνο η ιστορική μνήμη, αλλά την επιτάσσει και η κοινή λογική».


Τζώλης Ζώης - tovima 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.