# #

8 Μαρ 2015

Ισπανία: Παραμένουν πρώτοι στις δημοσκοπήσεις οι Podemos,σε πτώση ο Ραχόι




Iσχυρή άνοδος του κεντροαριστερού κόμματος Ciudadanos (Πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans) καταγράφει δημοσκόπηση της El Pais

Δύσκολοι καιροί για τον ισπανικό δικομματισμό, αφού τα δύο πάλαι ποτέ κραταία κόμματα, οι Σοσιαλιστές (PSOE) και το Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν αγγίζουν καν το 40% στην προτίμηση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais. Οι Σοσιαλιστές με 20,2%,

εμφανίζοντας άνοδο από την προηγούμενη δημοσκόπηση, βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Το ταλαιπωρημένο από τα σκάνδαλα, αλλά και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει στην ισπανική κοινωνία, κυβερνών PP, βρίσκεται στην τρίτη θέση προτίμησης των ψηφοφόρων με 18,6%, σημειώνοντας νέα πτώση στα ποσοστά του, από τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου. 

Μια... ανάσα δηλαδή από το ανερχόμενο κεντροαριστερό κόμμα Πολίτες (C's), το οποίο από ποσοστό 12,2% το Φεβρουάριο, εκτοξεύεται δημοσκοπικά στο 18,4%. Σταθερά πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις της El Pais, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι Podemos, οι οποίοι παρά την πτώση στο ποσοστό τους, εμφανίζονται να συγκεντρώνουν το 22,5% των ψήφων των ισπανών ψηφοφόρων. Σταθερό το ποσοστό της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), η οποία, εμφανίζοντας μικρή πτώση, βρίσκεται στην 5η θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων με 5,6%.

Σε συνέντευξή του σήμερα στο Ρόιτερς, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας λέει ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.
 Μιλώντας για την Ευρώπη, ο 36χρονος Ιγκλέσιας είπε στην ίδια συνέντευξή του ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία.

Με πληροφορίες από El Pais

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.