# #

7 Φεβ 2015

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση


Σταθερές τις θέσεις της διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ..
ελληνικές προτάσεις. Χρόνο στη διαπραγμάτευση ζητά η Αθήνα –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- για την ολοκλήρωση ενός επιτυχούς αποτελέσματος για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρόγραμμα-γέφυρα, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο (με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ), αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς. Μετά την επίτευξη της αρχικής αυτής συμφωνίας, θα κατατεθούν οι οριστικές προτάσεις της Αθήνας, που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, με τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. 
Σύμφωνα με τις πηγές, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη δημόσια διοίκηση.
Βασικός όρος για την ελληνική κυβέρνηση είναι να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Η Αθήνα τονίζει ότι το πρόγραμμα-γέφυρα είναι μια απολύτως λογική πρόταση και δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ επαναλαμβάνει ότι «θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.