# #

19 Ιαν 2015

Το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφιλελεύθερου Ποταμιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκοτεινό ποτάμι Σκοτεινό ποτάμι
“ Ο ιδρυτής του Ποταμιού θα έπρεπε να εξηγήσει με πειστικό τρόπο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει, το ποιος είναι ο λόγος που διεκδικεί με κάθε τρόπο την τρίτη θέση για το κόμμα του στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου  ”
Για όλα έχει άποψη το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, μόνο που δεν τη λέει και όποτε – πιεζόμενο – προσπαθεί να την πει, τότε δείχνει το σκληρό, νεοφιλελεύθερο και «νεοθατσερικό» του πρόσωπο.  
Η αλήθεια είναι ότι το Ποτάμι δεν είναι καθόλου πολυσυλλεκτικό. 
Κάποιος μάλιστα θα μπορούσε να το αποκαλέσει ως όμιλο προβληματισμού νεοφιλελεύθερων. Το Ποτάμι δεν έχει πρόγραμμα, αλλά αόριστες θέσεις, οι οποίες μάλιστα διαμορφώνονται ανάλογα με την επικαιρότητα, την συγκυρία και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά για κάτι που έρχεται από πολύ μακριά, πολύ πίσω στον χρόνο, από τα παλιά τα χρόνια που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καταστάσεις δύσκολες που οδήγησαν την Ευρώπη σε απόλυτο αδιέξοδο. 

Τα τελευταία «χτυπήματα» του Ποταμιού ήταν η..
συνέντευξη του ίδιου του ιδρυτή του Ποταμιού, πρώην δημοσιογράφου, Σταύρου Θεοδωράκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αλλά και της υποψήφιας βουλευτίνας του, Αντιγόνης Λυμπεράκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, υποστήριξε ότι «το Ποτάμι δεν είναι ένα ιδεολογικό κόμμα. Ένα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να είναι ένα ιδεολογικό κόμμα», για να προσθέσει ότι «οι ιδεολογίες είναι πολύ χρήσιμα πράγματα, αλλά με την ιδεολογία δεν μπορείς να βρεις λύσεις σε καθημερινά και πρακτικά προβλήματα».Το κατά πόσο μπορούν οι κοινωνίες και η ίδια η Δημοκρατία να λειτουργούν χωρίς ιδεολογικά ρεύματα είναι κάτι που το έχει αποδείξει η ίδια η Ιστορία. Επομένως, οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι περιττό για την άποψη της κ. Λυμπεράκη, η οποία βέβαια έχει κάθε δικαίωμα να την εκφράζει και να τίθεται στην κρίση των πολιτών, ειδικά όταν σε λίγες μέρες υπάρχουν εκλογές και οι πάντες θα κριθούν στην κάλπη. Εκεί θα φανεί το πόση απήχηση έχουν τέτοιες απόψεις στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. 

Στην συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega, ο πρώην δημοσιογράφος, δεχόμενος πίεση για το ποιες είναι οι θέσεις του κόμματός του για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το χρέος και μην έχοντας να απαντήσει κάτι ουσιαστικό, προσπάθησε να πείσει ότι οι δημοσιογράφοι δεν τον καταλαβαίνουν. Έκανε λόγο για μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», η οποία θα πάει να μιλήσει στους εταίρους. Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για το τι ακριβώς θα πει αυτή η «ομάδα» ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του», «λύγισε» και αποκάλυψε την πραγματική του θέση, λέγοντας ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν». Με λίγα λόγια, το Μνημόνιο πρέπει να συνεχιστεί. Ποιο λοιπόν το νόημα της διαπραγμάτευσης για το Ποτάμι; Η θέση του είναι ίδια ακριβώς με εκείνη της απερχόμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. 

Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση όμως είναι η «λύσσα» του Ποταμιού να μπει σε μια κυβέρνηση – όποια και αν είναι εκείνη -  για να προβάλει τις θέσεις του. Υποστηρίζει μάλιστα και εκείνο το περίφημο που χαϊδεύει τα αυτιά τυχόν ψηφοφόρων του ότι δεν ενδιαφέρεται για υπουργεία και θέσεις. Το κακό για το Ποτάμι είναι ότι μιλά για τα υπουργεία και τις θέσεις σαν να είναι κάτι κακό. Οι θέσεις ευθύνης σε μια κυβέρνηση είναι κάτι που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου αρκεί κάποιος να ξέρει τι θα κάνει. Ποιο θα είναι το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει. Οι «καρέκλες» της εξουσίας που κάποιοι ήθελαν μέχρι τώρα να είναι γαντζωμένοι, όπως λέει και ο σοφός λαός, όντως είναι κάτι κακό και σαν έννοια και σαν νοοτροπία. 

Ίσως ο ιδρυτής του Ποταμιού θα έπρεπε να εξηγήσει με πειστικό τρόπο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει, το ποιος είναι ο λόγος που διεκδικεί με κάθε τρόπο την τρίτη θέση για το κόμμα του στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Να την κάνει τι; Να πιέσει ίσως τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, για το οποίο θα τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Στις Δημοκρατίες έτσι γίνεται συνήθως. Το πρώτο κόμμα γίνεται κυβέρνηση και εφαρμόζει το πρόγραμμά του. Γι’ αυτό άλλωστε ψηφίζεται. Αν ο ελληνικός λαός θέλει το πρόγραμμα του Ποταμιού είτε αυτό γίνει γνωστό είτε όχι πριν από τις εκλογές, είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος να το πράξει. 

Συμπερασματικά, το Ποτάμι, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ζητώντας την ψήφο των πολιτών και λέγοντάς τους ότι θα τους αποκάλυπτε το πρόγραμμά του αμέσως μετά, με την διεξαγωγή του Συνεδρίου του, το ίδιο ακριβώς προσπαθεί να κάνει και τώρα και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Στις βουλευτικές εκλογές, ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει και κυρίως με τι πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ποτάμι πιέζεται όλο και περισσότερο για να φανερώσει τις πραγματικές του απόψεις. 

Το αποτέλεσμα, παρόλο που δεν ασκείται δα και καμιά ιδιαίτερη πίεση, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Ένα σκληρό και συνάμα αποκρουστικό συνονθύλευμα νεοφιλελευθερισμού. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που κάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να ζητά αυτοδυναμία. Όχι από αλαζονεία. Εξάλλου, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ακόμα και αυτοδυναμία να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι θα συνεργαστεί με εκείνες τις δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις που θα βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα συγκυρία, εγγυάται ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμά του. Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά την αυτοδυναμία ως «λευκή επιταγή», αλλά γιατί «θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια μας, όχι απέναντι στην κοινωνία και τον λαό, στον οποίον θα λογοδοτούμε συνεχώς, αλλά και απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας στην σημερινή κατάσταση». Απλά και κατανοητά πράγματα…

Δείτε τα videos με τα τελευταία «κατορθώματα» του Ποταμιού: 



1 σχόλιο:

  1. Baloo

    Παρ' όλα αυτά όμως κάποια χαιβάνια (και είναι κάμποσα) θα του δώσουν έδρες στη βουλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.