# #

22 Ιαν 2015

Ενωμένοι αντιδρούν οι επαγγελματίες ψαράδες της Πιερίας

Οι αλιευτικοί σύλλογοι του Νομού Πιερίας αντέδρασαν άμεσα στις βιαστικές και ύπουλες αποφάσεις του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό, ζητούν την επανάληψη της ανοιχτής συζήτησης και δηλώνουν την αντίθεσή τους, στη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα)σε απόσταση μικρότερη των ...
τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Προς: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

Θέμα: Δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή. 

Κύριε Υπουργέ, 

Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε την πρόσκλησή σας σε ανοιχτή συζήτηση στις 20/1/2015 και ώρα 9.00 π.μ. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή. Η έκπληξή μας αυτή συνίσταται σε δύο σημεία και ιδιαίτερα:

Α. Στο γεγονός της βιαστικής και ξαφνικής αποστολής της πρόσκλησής σας, την οποία λάβαμε μόλις στις 19/1/2015, ήτοι σε χρόνο μικρότερο της μίας ημέρας προ της διενέργειας της εν λόγω ανοιχτής συζητήσεως. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την παρουσία εκπροσώπων μας στη συνάντηση αυτή, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία ενός ταξιδιού στην Αθήνα, σε εργάσιμες μάλιστα ημέρες. Επίσης, εύλογα μας γεννάται η απορία, για ποιο λόγο επιλέξατε να επιληφθείτε ενός τόσο σοβαρού θέματος τόσο ξαφνικά, χωρίς έγκαιρη προηγούμενη ενημέρωσή μας και μάλιστα κατά την εβδομάδα (5 μόλις ημέρες) προ της διενέργειας των Εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Β. Στο γεγονός ότι το θέμα που εισάγεται προς ανοιχτή συζήτηση αντικρούει άμεσα στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ με αριθ. 1967/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης ∆εκεµβρίου 2006, σχετικά µε µέτρα διαχείρισης για τη βιώσιµη εκµετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1626/94. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από τον Κανονισμό αυτό απαγορεύεται ρητά η χρήση συρόµενων εργαλείων εντός 3 ναυτικών µιλίων από την ακτή ή εντός αποστάσεως από την ακτή µέχρι την ισοβαθή των 50 µέτρων.

Επειδή το θέμα που εισάγεται προς συζήτηση αντίκειται ευθέως στον ως άνω Κανονισμό. 
Επειδή για οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον ως άνω κανονισμό θα πρέπει να έχει εκπονηθεί, υποβληθεί και εγκριθεί διαχειριστικό σχέδιο. 
Επειδή οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ειδικά του ως άνω Κανονισμού, μοιραία θα επιφέρει υπέρογκα πρόστιμα για τη χώρα μας. 
Επειδή εν πάση περιπτώσει η ελεύθερη αλιεία με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή θα επιφέρει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στα αποθέματα αλιευμάτων. 

ΖΗΤΟΥΜΕ την επανάληψη της ανοιχτής συζήτησης με προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωση και πρόσκλησή μας και σε κάθε περίπτωση 

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την ευθεία διαφωνία και άμεση αντίθεσή μας στη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή. 

Με εκτίμηση,
Οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Νομού Πιερίας


ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΝΔΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ‘ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ–ΠΡΟΟΔΟΣ’
-ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ


http://neapierias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.