# #

3 Μαΐ 2014

Λιτόχωρο....Ένα είναι βέβαιο, ότι το Μοναστήρι θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες όσον αφορά στα ιδιοκτησιακά του.

"Επιθυμία όλων είναι να γεφυρωθεί και να εξαλειφθεί αυτή η 
διαμάχη 
του Λιτοχώρου με την Ιερά Μονή, με την προϋπόθεση ότι η 
επίδικη έκταση των 4.250 στρεμμάτων θα επιστραφεί στο Λιτόχωρο 
και στους ιδιώτες."

 Διαβάστε το υπόμνημα που έστειλε η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Δήμου Δίου – Ολύμπου στον νέο Μητροπολίτη Κατερίνης για πολύ σοβαρό θέμα της μονής Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο...

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ           Προς τον Σεβασμιότατο
ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ                            Μητροπολίτη Κίτρους &
Λιτόχωρο  02/05/2014                            Κατερίνης κ.κ. Γεώργιο
Τηλ. Επικ. 6945663970

Σεβασμιότατε καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δεχτήκατε να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας και να σας καλωσορίσουμε  στην Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, στην Μητρόπολή μας.
Το ζήτημα το οποίο μας απασχολεί είναι η από δεκαετίας περίπου διαμάχη του πατρός Μάξιμου, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, με την ευρύτερη κοινωνία του Λιτοχώρου.
Το έναυσμα της διαμάχης αυτής είναι για 4.250 στρέμματα χαμηλής βλάστησης δάσους, αγροτικές και χορτολειβαδικές εκτάσεις, τα οποία ανήκουν στον πρώην Δήμο Λιτοχώρου και σε ιδιώτες Λιτοχωρίτες, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια.
Ο Ηγούμενος της Μονής τον Μάρτιο του 2004 (ημέρα Σάββατο του Λαζάρου, παραμονές Πάσχα), αυθαίρετα και απροειδοποίητα προχώρησε σε άροση αγρών Λιτοχωριτών.
Στις δικές μας διαμαρτυρίες, η απάντησή του ήταν ότι κέρδισε αυτή την έκταση των 4.250 στρεμμάτων δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, και ότι έχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου πάγου.
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Αγαθόνικος τάσσεται τότε με τη δική μας πλευρά και σε επιστολές του, που είδαν το φως της δημοσιότητας, διατάσσει τον Μάξιμο να εγκαταλείψει την έκταση αυτή η οποία δεν του ανήκει.
Εδώ θα θέλαμε να κάνουμε μια επισήμανση: η πράξη αυτή του κ. Μάξιμου δεν έχει καμία σχέση με τα καλώς ενοούμενα περί προστασίας των εκτάσεων και των συμφερόντων της Μονής, τα οποία έχει και υποχρέωση να υπερασπισθεί.
Η πράξη αυτή του Ηγούμενου είναι καταδικαστέα, παράλογη και εν πολλοίς άδικη, διότι εν αγνοία του Δήμου Λιτοχώρου και των δεκάδων ιδιοκτητών αγροτών και με σύμμαχο και υποστηρικτή του, τον τότε πρωτοδίκη Λεωνίδα Στάθη (έγκλειστο στη φυλακή), πέτυχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε.
Στη συνέχεια δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων και το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό πανελλαδικά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ιδιώτης που περιέφραξε το κτήμα του, που βρίσκεται μέσα στην έκταση του επίδικου και που προσπαθεί ο ηγούμενος να τον εκδιώξει τα τελευταία 15 χρόνια με ατελείωτα δικαστήρια.
Το 2013 ζήτησε ανακωχή, παραχωρόντας το κτήμα στον ιδιώτη, με την προϋπόθεση ο κατηγορούμενος ιδιώτης να αποσύρει την αγωγή περί οριοθέτησης του επίδικου, που σημαίνει ότι δεν έγινε οριοθέτηση στο επίδικο και ότι  η λεγόμενη τελεσίδικη απόφαση του  Αρείου Πάγου  είναι στον αέρα λόγω λάθος στοιχείων που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.
Ένα άλλο γεγονός που κάνει την απόφαση του Αρείου Πάγου ακόμα πιο ανίσχυρη, είναι ότι στα 4.250 στρέμματα, που κερδίθηκαν από την Μονή το 2002, τα 800 στρέμματα από αυτά   βρίσκονται στην εποικιστική περιοχή του παλαιού Αγίου Δημητρίου, δίπλα στο βιοτεχνικό πάρκο του Λιτοχώρου και είναι χορτολειβαδική έκταση.
Στην επιμονή της Δημοτικής Επιτροπής αγώνα, προς την Διεύθυνση Δασών Πιερίας και την Διεύθυνση Πολιτικής Γης - Τοπογραφικής Υπηρεσίας Κατερίνης, μας παραχωρήθηκε αρχικά ένας χάρτης της εποικιστικής έκτασης των 7.040 στρεμμάτων, από τον οποίο λείπανε τα 800 στρέμματα που κέρδισε η Μονή, ήταν δηλαδή ελλειπής ο χάρτης.
Τελικά μετά από κάποια ένταση που επικράτησε και πιέσεις από την δική μας πλευρά, έψαξαν καλύτερα οι υπάλληλοι, βρήκαν και μας παραχώρησαν τον πραγματικό εποικιστικό χάρτη.
Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εποικιστικούς χάρτες στη διάθεσή μας, έναν κανονικό και έναν ελλειπή που προφανώς τους χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι τις εποικιστικές εκτάσεις τις διαχεριρίζεται το Δημόσιο και τις διαθέτει όπου θέλει δηλαδή προς κτηνοτροφική αποκατάσταση, για βιοτεχνικό πάρκο κ.τ.λ. και δεν διεκδικούνται δικαστικά από κανέναν ιδιώτη ή οργανισμό.
Παρ΄ όλα αυτά ο πατήρ Μάξιμος τα διεκδίκησε και τα κέρδισε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Επίσης το 2009 ο τότε Δήμος Λιτοχώρου εξασφαλίζει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου κατά του Δημοσίου για 13.000 στρέμματα από τα οποία τα 1866 είναι τμήμα του επίδικου των 4.250 στρεμμάτων. Το ανώτατο δικαστήριο δέχεται την αναίρεση της Μονής όπου επιστρέφει την υπόθεση στο εφετείο να ξαναδικαστεί με διαφορετική σύνθεση Δικαστηρίου, με την προϋπόθεση ότι η αναίρεση της Μονής θα συνοδεύεται με την υπογραφή και έγκριση του Μητροπολίτη. Ο κύριος Κυρίτσης σε όλες τις προσφυγές στα Δικαστήρια δεν είχε ποτέ την έγκριση του Μητροπολίτη, παρά μόνο αποφάσεις του ηγουμενοσυμβουλίου.
Σεβασμιότατε είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που δημιούργησε ο γέροντας Μάξιμος στην περιοχή μας, αλλά και στον ευεργέτη του πρώην Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο, όπως και στον Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Βασίλειο, που αν τα απαριθμούσαμε δεν θα τελειώναμε.

Με την άδειά σας και την υπομονή σας θα αναφέρω ενδεικτικά τα παρακάτω:

1)   Το 1987 σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, που έχουμε στη διάθεσή μας, μετεγγράφονται στο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης οι δύο προσωρινοί τίτλοι της Μονής με αρ. 172 και 178 έκδοσης το έτος 1874 και 1875. Το άθροισμα των δύο αυτών τίτλων είναι 5.000 και 4.000 πήχες (σύνολο 9.000 πήχες- τουρκικά στρέμματα) που ισοδυναμεί με 5.500 στρέμματα ελληνικά περίπου. Αντί για το άθροισμα των 5.500 στρεμμάτων μετεγγράφονται 22.820 στρέμματα (4 Νοεμβρίου 1987 τόμος 220 με Αρ.Πρωτ. 12095 Κατερίνη).

2)   Το Μοναστήρι διαθέτει και τρίτο τίτλο με αρ. 5 (έτος έκδοσης 1890) και αναφέρεται σε 20.200 στρέμματα. Αυτός ο τίτλος απουσιάζει από όλα τα επίσημα αρχεία του Ελληνικού Κράτους όπως από το Υπουργείο Γεωργίας - τη Διεύθυνση Δασών - το υποθηκοφυλακείο Κατερίνης – το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Τον απέρριψαν και τα δύο διοικητικά δικαστήρια του 1923 και 1925, όπως απορριπτική ήταν και η έρευνα του Αντιεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης  κ.Άγγελου Καμηλάρη το 2010, κατά παραγγελία του Αρείου Πάγου για να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής στον Όλυμπο. Αυτός ο τίτλος περικλείει έκταση, σύμφωνα με τα όριά του, πάνω από 60.000 στρέμματα και παρά το γεγονός ότι είναι πλαστός, η Μονή  εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί. Όλα τα επίσημα απορριπτικά έγγραφα τα έχουμε στη διάθεσή μας.

3)   Με απόφαση του πρώην Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικου, το 1998 επαναλειτουργεί, ύστερα από πολλά χρόνια υποβάθμισης σε μετόχι, η Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυρράχης, η οποία επιδιορθώνεται και λειτουργεί σήμερα ως γυναικείο Μοναστήρι. Αυτή η απόφαση δεν άρεσε στον πατήρ Μάξιμο και στράφηκε κατά του προϊσταμένου και ευεργέτου του Μητροπολίτη, με προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο του κράτους, με αίτημα τη μη λειτουργία της Μονής, να παραμείνει δηλαδή μετόχι, όπως ήταν για πολλά χρόνια προσαρτημένο στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου.
Τις τεράστιες εκτάσεις της Μονής Μακρυρράχης τις εκμεταλλεύεται ο κ. Μάξιμος, ο οποίος παρά την απορριπτική απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου, εξακολουθεί να ξυλεύει μέχρι και σήμερα. Το 2001 προχώρησε στη μεταβίβαση των 12.700 στρεμμάτων της Μονής Μακρυρράχης στη Μονή του Αγίου Διονυσίου (υποθηκοφυλακείο Βέροιας, 3 Αυγούστου 2001 Αρ. Πιστ. 4716).

4)   Το 2002 σύμφωνα με κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνει  ο κύκλος αύξησης στρεμμάτων των αγροτών όσον αφορά στις αγραναπαύσεις και επιδοτήσεις. Έως το 2005 η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου δηλώνει 257 στρέμματα τα οποία και διέθεται. Το 2006 δηλώνει ψευδώς 1.000 στρέμματα περίπου παραπάνω και μάλιστα στο όνομα Κωνσταντίνος Κυρίτσης, που είναι το όνοματεπώνυμο του πατρός Μάξιμου, με αποκλειστικό επάγγελμα  Αγρότης. Αυτό συνεχίστηκε για τρία χρόνια. Όταν έγινε καταγγελία, στην απολογία του είπε ότι δεν το είχε αντιληφθεί! Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει τα χρήματα πίσω και η καταγγελία στο Αρχείο με απόφαση του εισαγγελέα. Ενδεικτικά αναφέρω πως δήλωνε ψευδώς, ότι καλλιεργούσε καρυδιές στην περιοχή  ΠΡΙΟΝΙΑ στην καρδιά του Ολύμπου και φουντουκιές στην Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου.

5)   Το έτος 1933, δημοσιευμένο στην τότε εφημερίδα της κυβέρνησης, με προεδρικό διάταγμα αναγνωρίζονται στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου ως διατηρητέα 30.000 στρέμματα. Το 1952 σε συννενόηση του Ελληνικού Δημοσίου  και της Εκκλησίας της Ελλάδος, απαλλοτριώνονται και εξαγοράζει το Δημόσιο 5.004 στρέμματα από τη Μονή προς αποκατάσταση των ακτημόνων Λιτοχωριτών. Το 1968 το Ελληνικό Δημόσιο και η Μονή προχώρησαν σε εξώδικη διανομή του Ολύμπου που μέχρι τότε ήταν συγκύριοι κατά 20% το Δημόσιο και 80% η Μονή. Το 1968 λοιπόν επί χούντας σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα και την απαλοτρίωση του 1952 θα έπρεπε να μοιράσουν τα υπόλοιπα εναπομείναντα 25.000 στρέμματα. Αντί για 25.000 μοίρασαν 54.000 στρέμματα. Από πού προέκυψαν τα επιπλέον 29.000 στρέμματα είναι ΑΓΝΩΣΤΟ! Στο συμβόλαιο της διανομής του 1968 αναφέρεται ρητά ότι η Μονή είναι πλήρως ικανοποιημένη και δεν μπορεί να διεκδικήσει άλλες εκτάσεις στο μέλλον ποτέ. Ο πατήρ Μάξιμος ούτε αυτό το συμβόλαιο σεβάστηκε.



Διαπιστώνουμε Σεβασμιότατε ότι όλα τα έγγραφα, τίτλους κ.λ.π. που διαθέτει η Μονή είναι ασαφή και το ιδιοκτησιακό τοπίο της Μονής είναι θολό και ομιχλώδες. Με νομική υποστήριξη, της οποίας το οικονομικό κόστος έχουμε αναλάβει οι ιδιώτες, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους ιδιοκτήτες αγρότες, αλλά και στους προγόνους μας απ΄ όπου κληρονομήσαμε αυτές τις εκτάσεις να προχωρήσουμε στο ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής στον Όλυμπο, με πραγματογνωμοσύνη έναντι τίτλων και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει δεν το γνωρίζουμε. Ένα είναι βέβαιο, ότι το Μοναστήρι θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες όσον αφορά στα ιδιοκτησιακά του.

Επιθυμία όλων είναι να γεφυρωθεί και να εξαλειφθεί αυτή η διαμάχη του Λιτοχώρου με την Ιερά Μονή, με την προϋπόθεση ότι η επίδικη έκταση των 4.250 στρεμμάτων θα επιστραφεί στο Λιτόχωρο και στους ιδιώτες. Σεβασμιότατε οι προσδοκίες όλων μας είναι να λειτουργήσει η Ιστορική Παλαιά Μονή και όχι το Μετόχι – Σκάλα να μετατρέπεται παράνομα σε κυρίως Μονή και  Ανώνυμες Εταιρείες από τον κ. Μάξιμο.
Στην προσπάθειά σας αυτή να λειτουργήσει η Παλαιά Μονή, η Δημοτική Επιτροπή και η κοινωνία του Λιτοχώρου είμαστε στο πλευρό σας.




Κλείνοντας θα θέλαμε  να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στα καινούρια σας καθήκοντα και ο θεός να σας έχει καλά.

ΑΞΙΟΣ




Με σεβασμό και εκτίμηση


Η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Δήμου Δίου – Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.