# #

28 Απρ 2014

Μία ώρα κάπνισμα ναργιλέ ισοδυναμεί με 100 τσιγάρα

 

Ο ναργιλές είναι η τελευταία τάση στα μπαρ και στα καφέ σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Η γεύση του καπνού που λαμβάνεται μέσω ενός σωλήνα συνδεδεμένου με ένα δοχείο με νερό είναι ιδιαίτερα της μόδας μεταξύ της νεολαίας. 

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μία ώρα ναργιλέ είναι επιβλαβής όσο και το κάπνισμα 100 τσιγάρων. Αυτό συμβαίνει επειδή ..

ένας καπνιστής εισπνέει συνολικά 8 με 12 φορές δηλαδή 0.5 με 0.6 λίτρα καπνού. Κατά τις ωριαίες συνεδρίες ναργιλέ, ο καπνιστής πραγματοποιεί 200 ρουφηξιές που ισοδυναμούν με μέχρι και 1 λίτρο καπνού. 

 

«Το κάπνισμα ναργιλέ είναι μία αυξανόμενη ανησυχία καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων, όπως συμβαίνει με το τσιγάρο», υποστηρίζει ο καθηγητής Robert West, διευθυντής σπουδών καπνού στο πανεπιστημιακό κολλέγιο του Λονδίνου. «όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση όσον αφορά τη διάρκεια και την ποσότητα καπνού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία» , συμπλήρωσε. 

Αυτό συμβαίνει γιατί αν ο καπνός ναργιλέ έχει καλύτερη γεύση από τα τσιγάρα, περιέχει όλες τις ίδιες τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθεια. Μεταξύ των κινδύνων είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνος του στόματος και του πνεύμονα και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. 

«ο καπνός περιλαμβάνει μία σειρά καρκινογόνων ουσιών που βλάπτουν το DNA των κυττάρων» , εξηγεί ο καθηγητής. «Μόνο ένα κατεστραμμένο κύτταρο μπορεί να διαιρεθεί και να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα δημιουργώντας όγκο και προκαλώντας καρκίνο στον πνεύμονα». 

Οι λάτρεις του «αθλήματος» ισχυρίζονται ότι ο καπνός περνά από το νερό και οι περισσότερες επιβλαβείς ουσίες απορροφούνται, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. 

«Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο από τα τσιγάρα, θα πρέπει να ενημερώνονται με άλλο τρόπο», τόνισε ο καθηγητής. 

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι όμως. Δεδομένου ότι το επιστόμιο περνάει από άτομο σε άτομο, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών όπως η φυματίωση και η ηπατίτιδα. 

Ο ναργιλές χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η αύξηση των ταξιδιών σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία έχει προκαλέσει την υιοθέτηση του ναργιλέ και στην Ευρώπη. Ο σωλήνας του ναργιλέ πωλείται ως σουβενίρ και είναι δημοφιλής στους τουρίστες οι οποίοι τον αγοράζουν ως διακοσμητικό. 

Μέσα στο σωλήνα, ο καπνός καίγεται με κάρβουνο σε ένα μπολ που κάθεται πάνω από το κύριο μέρος. Ο καπνός που παράγεται περνάει από το νερό στο δοχείο και κατεβαίνει από το σωλήνα ώστε ο χρήστης να μπορέσει να εισπνεύσει με το στόμα. Ο καπνός ψύχεται από το νερό και τον μαλακώνει. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι εισπνέουν πιο βαθιά στον πνεύμονα , αυξάνοντας τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. 

 

Ο καπνός είναι αρωματισμένος με φρούτα όπως μήλο ή φράουλα οπότε ότι απομένει μετά το πέρασμα από νερό να είναι γλυκό. Για το λόγο όμως ότι δεν έχει γεύση τσιγάρου, πολλοί το σκέφτονται ως ασφαλέστερο. Αρκετοί που δεν καπνίζουν έλκονται από την φαινομενικά ακίνδυνη δραστηριότητα. Οι ειδικοί ζητούν να προστεθεί σημείωμα και στο ναργιλέ που θα αναφέρει «Το κάπνισμα ναργιλέ μπορεί να σκοτώσει – όπως ακριβώς κάνουν και τα τσιγάρα»

http://tyfvnas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.